Doprava semen zdarma
Platí na nákup nad 799 KčV košíku uplatníte kupón
semenagratis
Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč
Zvěřejněno 2013-10-02
Zelenina je nepostradatelnou součástí našich jídelníčků. Je skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny, většinou neobsahuje mnoho kalorií, takže je základem stravování při redukčních dietách.
Nejčastěji zeleninu dělíme do skupin podle toho, kterou její část konzumujeme. Rozlišujeme tedy plodovou zeleninu, kořenovou zeleninu, cibulovou zeleninu, listovou zeleninu, luskoviny, košťálovou zeleninu a kořeninovou zeleninu.
Některé skupiny se navzájem překrývají, jeden druh může patřit zároveň do několika kategorií.
V tomto článku si můžete přečíst o: plodové zelenině, rajčatech, paprikách, okurkách, dýních, melounech, kořenové zelenině, cibulové zelenině, listové zelenině, luskovinách a kořeninové zelenině.
Jak již název napovídá, do plodové zeleniny patří všechny druhy, ze kterých konzumujeme plody. U této kategorie se často vedou spory, co ještě patří do zeleniny a co už je ovoce, protože linie mezi těmito kategoriemi není úplně jasná.
Do této kategorie patří hlavně rostliny lilkovité a tykvovité.
Tuto zeleninu naleznete v našem e-shopu v kategorii plodová zelenina.
O jejich pěstování se můžete dočís ve článku věnovaném rajčatům
Papriky
Úskalí pěstování paprik rozebírá článek škůdci paprik.
Okurky
O okurkách se dočtete v průvodci pěstováním okurek.
Dýně
Více o dýních najdete v článku dýně na zahradě.
Máte také možnost si přečíst článek o okrasných tykvích.
Melouny
O pěstování melounů se dočtete v článku meloun z vlastní zahrady.
Sladký vodní meloun s červenou dužinou a zelenou kůrkou je výborná osvěžující zelenina hlavně pro období tepla.
10 Kč
Kořenovou zeleninu pěstujeme pro její podzemní části - hlízy, ztlustlé kořeny nebo bulvy. U některých (například u petržele) využíváme i nadzemní část.
Kořenová zelenina je velmi zdravá a pro naši výživu nepostradatelná. V našem e-shopu ji najdete v kategorii podzemní zelenina.
Nejčastějšími zástupci této kategorie je mrkev, celer a brambory.
Mrkev
Pro více informací si přečtěte náš článek o pěstování mrkve.
Celer
O celeru se dočtete ve článcích o jeho dietním a kuchyňském použitít a pěstování.
Z těchto rostlin se konzumují zdužnatělé bazální části listů, do kterých rostlina ukládá zásobní látky. Jde hlavně o pór, česnek a cibuli. Cibulovou zeleninu najdete v e-shopu v kategorii listová zelenina.
Pór
O různých druzích a pěstování póru se dočtete ve článku věnovanému póru letnímu a zimnímu.
Cibule
Pokud Vás zajímaá vše o cibuli, je přečtěte si článek o pěstování, druzích a účincích cibule.
Česnek
Článek k tomuto tématu se zabývá sázením a pěstováním česneku.
Čekankové puky jsou výbornou ingrediencí do kuchyně.
U listové zeleniny konzumujeme listy nebo stonky, často syrové. Tuto zeleninu v našem e-shopu najdete v kategorii listová zelenina.
Významnými zástupci jsou zelí, salát a špenát. Méně známé, ale velmi zajímavé druhy jsou například čekanka, rukola nebo kozlíček.
Zelí
Pěstování zelí a jeho zpracování popisuje článek o kysaném zelí.
Salát
Salát si na zahradě pěstuje většina zahradníků. Zajímavé informace a tipy si můžete přečíst ve článku o zdravém salátu.
Špenát
O špenátu se u nás dočtete špenát ze záhonu.
Čekanka
Čekankové puky jsou málo známou, přesto však lahodnou zeleninou. Článek o pěstování listové čekanky najdete na našem webu.
Rukola
O rukole jsme napsali: Rukola - velmi oblíbená zelenina
Kozlíček
Článek o kozlíčku polním se věnuje jeho pěstování a využití v kuchyni i jako léčivka.
Hnojivo vhodné k použití na kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu. Díky tomuto hnojivu bude mít zelenina dostatek vitamínů a bude se ji lépe dařit. d
72 Kč
Luskoviny (luštěniny) jsou ceněny pro své plody, proto jsou někdy řazeny do kategorie plodové zeleniny, případně vůbec nejsou označovány jako zelenina. Jedná se především o čočku, hrách,fazole, cizrnu, bob a sóju.
Pro nás jsou nejdůležitější fazole a hrách, znovu se navrací i pěstování bobu. V e-shopu najdete jejich osivo mezi ostatní plodovou zeleninou.
Luštěniny patří mezi vikvovité rostliny, známé svou symbiózou s hlízkovitými bakteriemi. Díky mí dokážou půdu velmi efektivně obohacovat o dusík a jsou tedy vhodnou předplodinou.
Hrách
Rostlina velmi nenáročná a užitečná. Více najdete v článku o pěstování hrachu.
Fazol
Rychle rostoucí popínavka, často velmi ozdobná. Dočtete se o ní v článku věnovanému fazolu na zahradě.
Bob
Dříve velmi oblíbená plodina se nyní začíná na zahrádky navracet. Více se dočtete ve článku Bob zahradní - naše nejstarší zelenina.
Brokolice je pěstována převážně pro účely konzumace.
Košťáloviny patří mezi zeleninu, z níž se konzumuje stonek. Ten je ztlustlý, protože do něj rostlina ukládá zásobní látky. Mezi nejznámější patří kedluben, květák, brokolice, kapusta a zelí.
Všechny tyyto rostliny patří mezi brukvovité a byly vyšlechtěny z jediného druhu - brukve zelné.
Osivo košťálové zeleniny najdete v kategorii nadzemní zelenina.
Kedluben
O kedlubnu a jeho pěstování jsme pro vás připravili článek.
Květák
Najděte si užitečné tipy pro pěstování květáku.
Brokolice
Brokolice je skvělou dietní potravinou. Více ve článku věnovaném odrůdán, účinkům a pěstování brokolice.
Kapusta
O této zelenině se můžete dočíst ve článku Kapusta - odolná zelenina.
Mezi kořeninovou zeleninu řadíme rostliny používané jako koření. Většina z nich patří do jedné ze dvou čeledí - miříkovitých (kopr, kmín, anýz, libeček, fenykl) a hluchavkovitých (tymián, saturejka, mateřídouška, levandule, majoránka, meduňka, bazalka, dobromysl, máta, yzop). Vyjímku tvoří estragon a šafrán.
Používá se většinou sušená nebo čerstvá nať, případně listy. Někdy je kořením plod, kořen nebo i květ. U nás je naleznete v kategorii bylinky.
S naším článkem si můžete zkusit připravit vlastní Provensálské koření.
Kmín
Kmín je v České republice nejvíce pěstovanou kořeninovou zeleninou.
Kopr
Vše o tomto koření můžete zjistit z článku o kopru vonném.
Fenykl
I fenykl se dá pěstovat u nás. Jak na to se dočtete v článku o pěstování a léčivých účincích fenyklu.
Yzop
Není jen bylinkou, je to i okrasná rostlina. Přečtete si článek o yzopu.
Bazalka
Bazalku zná určitě každý. Existuje však mnoho různých druhů a variet, o kterých se dočtete v článku Bazalka - voňavý lék.
Sháníte kvalitní osivo zeleniny nebo bylinek? U nás je seženete za nejnižší cenu!
Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz
Komentáře