AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Dobromysl - oregano pro zdravou mysl

Zvěřejněno 2012-11-05

  • Dobromysl - oregano pro zdravou mysl

Dobromysl obecná (Origanum vulgare), tedy staré dobré  oregano, je od nepaměti známé jako bylinka na dobrou mysl, která "čistí ducha a pomáhá člověku, aby odpustil všem". Dobromysl je pokryta stříbrnými hebkými chloupky a je považována za krále léčivých bylin Kréty. Na tomto místě roste od nejstarších dob v nejvyšších polohách pohoří Lefka Óri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokoj v duši zajistí dobromysl

Již ve starém Egyptě byla dobromysl obecná používána jako bylina na konzervování i dezinfekci. Egypťané ji projevovali úctu tím,  že ji vplétali do vavřínu věnců, které připravovali pro náboženské rituály. Jeho latinský název Origanum vulgare pochází z řeckého slova oros, což znamená hora. Slovo Origanum lze přeložit jako ozdoba hor a kopců. Starořecká bohyně Afrodita označila dobromysl díky jeho sladké a kořenité vůni za symbol radosti, proto jí byly zdobení ženich s nevěstou během svatebního obřadu.

 

Dobromysl se zároveň sázela na hrobky zesnulých, aby jejich duše odpočívaly v klidu. Oregano používali Řekové na masáž čela a vlasů po osvěžující koupeli. Je známá legenda o tom, že Aristoteles viděl jak  želvy sežraly hada a hned potom vyhledaly dobromysl, proto ji začal požívat jako protijed. Jiná legenda hovoří o tom, že krétské kozy, které zasáhl šíp,  vyhledaly právě dobromysl a díky tomu se jim rány zázračným způsobem uzdravily. Ať už jsou legendy jaké jsou, účinky se oreganu zapřít nedají.

 

Ve středověku se dobromysl rozšířila v Evropě. Dámy z královských dvorů si ji vkládaly do taštiček, přidávaly ji do polštářových výplní a stala se součástí jejich vonných a uklidňujících lázní. Dobromysl přidávaly i do leštěnek na podlahu a nábytek. Sedláci na vesnici ji během bouřky umisťovali na vědra s mlékem, neboť věřili, že se díky němu mléko nesrazí.

 

V 15. století se používala proti průjmům, zvracení, žloutence a kožním onemocněním Paracelsus právě dobromysl. Mezi lidmi se tradovala pověru ohledně účinků elixíru vyrobeného z dobromysli - díky němu chtěli mládenci zlákat mladé dívky pod duchu. Lidových názvů pro dobromysl je mnoho, jsou to  dobrá mysl, sobotka, lebeda, lebedka, divoká majoránka, červený čaj nebo pastevecký tymián. Velmi výstižný je český název dobromysl, neboť pití  čaje z jeho výtažků navozuje dobrou náladu.

 

 

Domovinou dobromysli je Středomoří, ale pěstuje se v celé Evropě. Roste volně na kamenitých cestách, na loukách, při vinicích i na skalnatých kopcích. Dobromysl je rozšířena od nížin až po horské pásmo.

 

 

oregano

 

 

Jak na pěstování dobromysli (oregana)

Dobromysl obecná (lat. Origanum vulgare) je vytrvalá bylina, která má vzpřímený chlupatý načervenalý stonek dorůstající až do výšky 1m. Listy má drobné, vstřícné, vejčitého tvaru s krátkými stonky. Spodní listy rostliny jsou větší než vrchní. Kořen má dřevnatý a výběžkovitý. Dobromysl patří do čeledi hluchavkovité (lat. Lamiacaea).

 

Pro pěstování dobromysli jsou vhodná slunná a chráněná místa. Jeho semena vyséváme do sušší, dobře propustné půdy, která má alkalický charakter a je bohatá na živiny. Můžeme si ji předpěstovat v pařeništi, kde semena vyséváme v průběhu března - května. Předpěstované mladé rostlinky přesazujeme na záhon v průběhu května - července,  když jsou již dostatečně silné. Do bylinkové zahrady přímo na záhon vysazujeme semena v průběhu dubna - srpna.

 

 

Klíčení semen

Semena klíčí pomalu, sázíme je do sponu 30 x 30 cm. Dobromysl kvete v červenci - říjnu fialovými nebo růžovými květy, které se nacházejí na vrcholu stonku. Květy dobromysli během kvetení  provoní vše kolem. Právě pro typické aroma je zaměňována s volně rostoucí  majoránkou zahradní.

 

Dva týdny po odkvětu obsahuje rostlina dobromysli nejvíce léčivých látek, proto je vhodné ji právě v tomto čase sbírat. Mladé listy pro okamžitou spotřebu sbíráme kdykoliv v průběhu růstu. V prvním roce pěstování je sběr poměrně malý. Ve druhém roce už sbíráme úrodu 2 x ročně, pokud je počasí vlhčí, tak i 3 x ročně. První sběr orientujeme na květy, další dva sběry na nať a listy. Na uskladnění sbíráme kvetoucí nať a květy. Nať seřezáváme asi 5 cm nad zemí  v místě, kde začínají vyrůstat listy.

 

 

Dobromysl slouží jako univerzální lék, tonikum a afrodisiakum.

 

 

Posbíranou směs sušíme v tenkých vrstvách nebo ve svazcích při maximální teplotě 35 ° C. Směs neobracíme, sušíme nejlépe ve stínu v dobře větraném prostoru. Správně usušené listy mají šedou barvu. V průběhu podzimu je třeba rostlinku dobromysli ostříhat a překrýt chvojím nebo netkanou textilií. V případě, že oregano pěstujeme jako hrnkovou rostlinku, přezimujeme ji v chladné místnosti.

 

 

Dobromysl je známá jako koření oregano i jako čajová směs

Dobromysl používáme na přípravu obkladů, jako kloktadlo při nemocech ústní dutiny, při zánětech dásní a krvácení z nich. Lze ji použít i při léčbě zduřených uzlin a na léčbu chorob dýchacích cest. Napomáhá při léčbě dlouhotrvajícího suchého kašle a při chorobách spojených se zánětem pohrudnice.

 

Tato bylinka uvolňuje křeče, podává se při rýmě (i senné), při bolestech hlavy.  Působí uklidňujícím dojmem (jako sedativum) při rozrušení a různých stavech slabosti a nervové únavy. Bolest zubů zmírní žvýkání lístků dobromysli. Konzumace působí blahodárně na látkovou přeměnu.

 

Pitím čaje předcházíme mořské nemoci. Dobromysl má i močopudný charakter. Koupel z dobromysli napomáhá při revmatických bolestech, léčebně působí na vykloubeniny. Používá se pro léčbu různých druhů ekzémů a doporučuje se při chřipkových epidemiích jako prevence. V lidovém léčitelství se používala  jako první pomoc při nešťastné lásce.

 

Jeho dlouhodobé užívání navozuje dobrou mysl (už podle jeho lidového názvu) a zlepšuje náladu, čili působí jako antidepresivum. Podle nejnovějších výzkumů by právě dobromysl mohla pomoci při léčbě rakoviny prostaty, protože obsahuje látku carvacrol, která nutí  rakovinné buňky k apoptóze - sebevraždě rakovinové buňky. Dobromysl se přidává i do inhalačních a  saunových směsí. Jeho užívání se nedoporučuje v těhotenství a při epilepsii. 

 

 

dobromysl

 

 

 

Dobromysl obsahuje tyto látky: thymol, karvakrol, tujón, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, tanin, prchavý olej, klejopryskyřice, karoten, vitamín C a další.

 


Ve veterinářství se někdy používá jako přírodní prostředek na zvýšení tvorby mléka u krav. Odvar z dobromysli se používá i jako dezinfekční prostředek na vytírání dutiny ústní.

 

Jako koření se využívají listy spolu s květy, které jsou velmi aromatické, ostré s mírně nahořklou chutí. Dobromysl přidáváme pro dochucení drůbeže, k vepřovému a jehněčímu masu, při přípravě ryb, do polévek i do některých omáček. Velmi často se přidává do jídel připravených z rajčat, papriky a lilku. Dobromysl je typickým kořením středomořské kuchyně.  Je jednou ze složek kořenících směsí spolu s rozmarýnem, tymiánem a majoránkou. Čerstvé oregano by tak nemělo chybět v kuchyni milovníků stredomořské kuchyně, zejmena těstovin.

 

 

Co z dobromysli připravíme


  • Čaj z dobromysli připravíme tak, že 1-2 lžičky (50 g) směsi zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme louhovat 8 - 10minut, scedíme a podáváme. Pijeme ho vždy čerstvý, nejlépe 3x denně před hlavním jídlem.

 

  • Zápar z dobromysli připravíme tak, že 100 g sušené směsi zalijeme 3l vařící vody. Po vyluhování přidáme do koupele.

 

  • Éterický olej připravený z dobromysli je dobrým prostředkem proti molům a mravencům.

 

 

 

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem