AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Drobné ovoce na zahradě

Zvěřejněno 2013-09-26

  • Drobné ovoce na zahradě

Mezi drobné ovoce většinou řadíme jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt a jostu


Také by se sem dalo zařadit lesní ovoce, jako borůvky nebo brusinky.

 

Většina drobného ovoce je nenáročná na pěstování a zároveň poměrně odolná.

Plody se dají využít na mnoho způsobu a děti je milují. Proto najdeme nějaký ten keřík rybízu, pár jahodníků nebo maliník téměř v každé zahradě.

 

Přes jejich relativní nenáročnost občas tyto keře potřebují naši péči.

Pokud jim poskytneme vše potřebné, můžeme se těšit z daleko větší úrody.

 

  

Dočtete se zde: jahodníkmaliníkostružiníkrybízangrešt, josta

 

Jahodník

Jahody patří mezi jedno z nejoblíbenějších ovocí. Výborně chutná syrové, v dezertech nebo jako marmeláda. Na pěstování jsou poměrně nenáročné, vyžadují však značné množství živin.

 

Jahody můžeme rozdělit na lesní a zahradní. Zahradní potom rozlišujeme jednouplodící, na nichž zrají plody jen jedenkrát za rok v rozmezí asi tří týdnů, stáleplodící, jejichž plody sklízíme dvakrát do roka, a měsíční, které plodí průběžně drobné, chuťově velmi výrazné plody.

 

Stanoviště vybírejte plně osluněné a teplé. Záhon pro jahody by měl být dobře vyhnojený, ideální je hnojit spíš k předplodině, po níž teprve další rok vysazujeme jahody.

Protože jsou jahodníky tak náročné na výživu, rozhodně nepodceňujte pravidelné hnojení - to Vám zajistí bohaté kvetení a sklizeň. Vhodná jsou hnojiva pro jahody nebo drobné ovoce, protože obsahují hodně dusíku a i jiných prvků, o které je půda jahodníky ochuzena. 

 

Jahodníky půdu rychle vyčerpají, proto jsou komerčně pěstovány většinou jen ve dvouletých kulturách. Ani na zahradě nepřekračujte lhůtu tří nebo čtyř let - rostliny i půda se vyčerpají natolik, že je následná sklizeň chudá a poté trvá dlouho půdu uvést zpátky do dobrého stavu.

tip

Užitečné může být pěstování jahod na netkané textilii nebo tmavé fólii. 


Ideální plodinou k pěstování po jahodách jsou bobovité rostliny, které díky své symbióze s hlízkovitými bakteriemi obohatí půdu o tolik potřebný dusík.

Díky tmavé barvě se půda rychleji rozehřeje, méně vysychá a brání i některým škůdcům. Listy ani plody neleží přímo na zemi, což je chrání před plísní a bakteriální skvrnitostí. 

 

Maliník

O pěstování maliníku, jeho léčivých účincích i použití v kuchyni si můžete přečíst náš podrobný článek zde.

 

Jeho blahodárné účinky objevuje tento článek.

 

 

Ostružiny jsou oblíbeným drobným ovocem, které dozrává postupně.

Lesní plody se staly oblíbenými do koktejlů či ovocných koláčů. 
 

Ostružiník

Ostružiníky plodí ochotně a bohatě. Komu vadí trny, může sehnat i beztrnné odrůdy, které vynikají velkými sladkými plody. Hůř ale snáší tuhé mrazy. Pokud se zajímáte o léčivé a povzbuzující účinky tohoto ovoce, naleznete je v tomto článku.

 

Ostružiníku vyhovuje slunné stanoviště s humézní půdou o slabě kyselé nebo neutrální reakci. Tomu můžeme pomoci přidáním kompostu nebo chlévské mrvy, reakci upravíme vápněním nebo přídavkem rašeliny.

Rostliny vysazujeme na podzim, do asi půl metru hluboké jámy. Ostružiník vyžaduje oporu.

 

Není nijak náročný na závlahu, při dlouhotrvajícím suchu ji však ocení, zvlášť při růstu plodů. Přihnojujeme hnojivem pro drobné ovoce.

Ostružiník vyžaduje pravidelný řez. U obvyklých odrůd odstraňujeme na podzim odplozené výhony. U odrůd remonantních (plodících dvakrát ročně - v létě i na podzim) řežeme na podzim jen část prutu pod oblastí, kde byly plody.

Na jaře se výhon rozvětví a odplodí znovu. Potom jej odstraníme.

Rybíz

Rybízy jsou vděčné, odolné rostliny. Jejich plody se využívají k přípravě moučníků, ovocných vín, šťáv a marmelád.

Rozlišujeme tři druhy rybízu: červený a bílý (někdy i růžový), které vznikaly křížením stejných druhů, a rybíz černý, který je samostatným druhem už od počátku.

 

Před pořízením rybízu se tedy musíme rozhodnout, jaký druh chceme pěstovat - červené, bílé a růžové jsou pikantně kyselé, černé sladší.

Bílý rybíz Vám nebudou ozobávat ptáci, protože je bílé kuličky nelákají. Také je třeba vybrat formu rybízu - pěstují se jako keře nebo malé stromky. Keřové formy vypadají lépe a dobře se sklízejí, keřové zase o něco bohatěji plodí.

 

Při výsadbě můžeme půdu obohatit přidáním kompostu, chlévské mrvy nebo některým vícesložkovým postupně se uvolňujícím hnojivem.

tip

Vysazením alespoň dvou keříků černého rybízu, nejlépe každý jiné odrůdy, zlepšíte jejich opylení. Úroda tak bude bohatší.


Před výsadbou namočíme kořeny rostlin na den nebo alespoň na několik hodin do vody (ne úplně studené). Zakořenění můžeme podpořit aplikací některého stimulátoru kořenění, výborně také funguje přidání lignohumátu do vody, v níž sazenice namáčíme.

 

Rybízy sázíme nejméně metr od sebe, vždy o něco hlouběji, než rostly ve školce. U červených, růžových a bílých odrůd asi o 5 - 10 cm hlouběji, černé rybízy jen asi 2 cm hlouběji.

Ponechte jen asi 5 nejsilnějších výhonů, ostatní odstraňte a zbylé zakraťte na polovinu nebo až třetinu jejich původní délky.

 

Následnou péči představuje pravidelné přihnojování, především hnojivy na drobné ovoce, prořezávání a mulčování. V roce po výsadbě zkrátíme všechny výhony asi o třetinu, čímž se rybíz rozvětví. 

Řežeme už velmi brzo, před koncem zimy, protože rybízy raší brzy. Při dalším prořezávání odstraňujeme všechny čtyřleté, případně starší (pokud nám v předchozích letech unikly) výhony.

Korunka stromkových kultivarů by měla být pravidelná a nepřehuštěná, u keřových odrůd dbáme na tvorbu mladých plodných výhonů.  Rybíz potřebuje hodně slunce, proto bychom měli dbát na prosvětlení porostu a regulovat jeho přehuštění.

 

Velice účinným opatřením pro dobrou úrodu je pravidelné mulčování kompostem nebo chlévskou mrvou - podle výzkumů se tím zvýší plodnost keřů nejméně o 60%.
 

Angrešt je oblíbené zahradní ovoce.

Angrešt se používá také k zavaření. 
 

Angrešt

U angreštu můžeme, stejně jako u rybízu, vybírat z odrůd keřových a stromkových. Stromky můžete snadno udržovat a sklízet plody, mají však trochu nižší životnost a vyžadují oporu.

Keřové jsou náchylnější k houbovým chorobám. Angrešty jsou samosprašné, takže Vám k úrodě stačí i jedna rostlina.

 

Pro angrešty vybíráme stanoviště spíš v mírném stínu, protože plody jsou náchylné k úžehu. Půda by měla být neutrální nebo slabě kyselá s dostatkem živin.

Opět je možné ji upravit vápněním, přidáním rašeliny nebo kompostu a hnojiv. Hnojiva jsou vhodná organominerální, pro drobné ovoce. Celkově je ovšem angrešt nenáročný.

 

Plody se tvoří nejlépe na jedno- až dvouletých výhonech. Proto se vyplatí provádět u angreštu pravidelný řez v předjaří. U stromkových odrůd provádíme následující rok po výsadbě řez všech výhonů na 2-3 očka.

V dalším roce vybereme 4 nebo 5 nejsilnějších výhonů, ty zakrátíme na 2/3 nebo polovinu, zbytek odstaníme.Při dalším prořezzávání odstraňujeme větve příliš zahušťující korunku a výhony zkrátíme asi na 8 oček.

 

Keřový angrešt v předjaří po výsadbě zakrátíme na dva až tři pupeny. Slabé výhony odstraníme úplně. V dalším roce vybereme pět nebo šest nejsilnějších prutů, které rostou vzpřímeně, ty zakrátíme o třetinu a zbytek odstraníme.

Později odstraňujeme všechny slabé a neduživé výhony, ostatní vždy mírně zakrátíme, včetně bočních výhonů. Udržujeme počet základních větví na osmi až dvanácti.

 

Josta

Josta je mimořádně odolný kříženec angreštu a černého rybízu. Plody vypadají jako velmi velké bobule černého rybízu, chutí je však někde mezi ním a angreštem. Plody dozrávají postupně, můžete je sklízet v průběhu asi jednoho měsíce.

 

Stejně jako její rodiče, i jostu můžeme pěstovat buď jako keř, nebo jako stromek. Jedná se poměrně bujně rostoucí rostlinu, vyžaduje asi dva metry rozestupu. 

Poroste Vám téměř všude, není nijak vybíravá co se půdy nebo klimatu týče. Největší úrodu dává v oblastech s hlubokou, nevysychající humózní půdou.

 

tip

Velkou výhodou josty je její odolnost proti veškerým chorobám. Tento keřík netrpí snad ničím, dokonce Vám jej neoberou ani ptáci.

Josta plodí už na jednoletých výhonech, větve si však svou plodnost udržují několik let. Nejlepší je udržovat asi 8-12 plodných větví jak u keřové, tak u stromkové formy.

  

Bohatou sklizeň Vám zaručí správná péče a kvalitní hnojiva. Dopřejte svým rostlinám to nejlepší, nakupujte v našem e-shopu!

 

Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem