AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Co může potkat papriky - vyhrajte souboj s chorobami a škůdci

Zvěřejněno 2013-09-11

  • Co může potkat papriky - vyhrajte souboj s chorobami a škůdci

Papriky jsou společně s rajčaty jedněmi z hojně pěstovaných druhů zeleniny. Klimatické podmínky umožňují pěstování paprik bez větších omezení.

Pravdou ovšem je, že v chladnějších oblastech jsou pro pěstování paprik vhodnější spíše skleníky, pařeniště nebo alespoň chráněná stanoviště.

Skleníky sdílejí papriky většinou s rajčaty a s okurkami, což může občas působit potíže, protože zatímco okurky a rajčata preferují spíše sušší stanoviště, papriky mají rády tropický vlhký vzduch.

 
V tomto článku se dočtete o: základních informacích, pěstování, chorobách a škůdcích

 

Papriky (lat. Capsicum) jsou rostliny z čeledi lilkovitých (lat. Solanaceae). Jejich původní domovinou je Střední Amerika, kde se pěstovaly v tropech.

Z tohoto důvodu dávají papriky přednost vlhčímu teplému stanovišti. Dnes však není problém vytvořit vhodné podmínky téměř kdekoli na světě.

tip

Existují dva základní druhy paprik - pálivé označované chilli a nepálivé kapie.


Papriky se pěstují pro své plody, které se konzumují jako zelenina, oblíbené jsou chilli papričky využívané jako koření.

 
Informace jsou při pěstování paprik klíčové

Ať již se rozhodnete pro pěstování kapií nebo chilli papriček, měli byste o pěstování paprik vědět co nejvíce, protože krásné papriky vyrostou pod rukama pouze zkušenějším a dobře informovaným pěstitelům.

Kamenem úrazu při pěstování paprik může být již samotný výsev. Papriky mají velmi dlouhé období vegetace, proto je třeba začít s předpěstováním mladých sazeniček nejpozději v polovině března. I samotný výsev je alchymií.

Snad nejvíce se osvědčil výsev do perlitu (Agroperlit). Semínka vysévejte do květináčků naplněných dobře navlhčeným perlitem. Po výsevu semínka zasypte tenkou vrstvičkou tohoto materiálu tak, aby nebyla zasypána úplně celá.

Pro udržení stálé vlhkosti a vyšší teploty (nejlépe okolo cca 28 - 30 °C) vložte semínka do speciálního miniskleníku, který můžete zakoupit i v našem e-shopu.

Koupí si ušetříte spoustu práce se zajištěním vhodných podmínek pro klíčení. Nezapomeňte výsev umístit na světlé stanoviště. Po vyklíčení dopřejte rostlinám  dostatek světla, teplo a výživný substrát.

Přesazené rostlinky můžete preventivně ošetřit proti padání např. přípravkem Previcur.

 Plody paprik jsou velmi rozmanité.

Papriky jsou velmi rozmanité, stačí si jen vybrat!

 

 

Papriky mají rády dostatek živin a teplo

Jelikož se papriky pěstují spíše ve skleníku, vyvstává před pěstiteli další úskalí vyplývající z omezeného pěstebního prostoru - vyčerpaná půda.  

Pracnější metodou je kompletní výměna půdy ve skleníku, daleko jednodušší je použití dusíkatého vápna. Dusíkaté vápno se rozhazuje nejlépe na podzim na zryté záhony nebo do skleníku, poté se zapraví do půdy.

Ošetření půdy dusíkatým vápnem můžete provést i na jaře, nejméně však 3 týdny před výsadbou rostlin. Papriky mají rády dostatek živin v půdě, proto se vyplatí i zapravení kompostu nebo hnoje do záhonu určeného pro pěstování paprik (jak pěstovat chilli na našem druhém blogu Semena-marihuany.cz). Hnojení neprovádějte bezprostředně před výsadbou.  

Mladé rostliny vysazujte na stanoviště až v době, kdy teploty neklesají pod bod mrazu. Pokud budete papriky pěstovat na venkovním záhonu, vyzkoušejte pěstování na černé mulčovací textilií.

Textilie pomáhá prohřát půdu a navíc přes ní nerostou plevele.  Ochranu čerstvě vysetým sazeničkám můžete poskytnout bílou netkanou textilií, kterou přes rostliny zpočátku přehodíte.

Chlad a přízemní mrazíky jsou jednou z největších hrozeb, které mohou mladé papriky potkat. 
 

tip

Papriky nevysazujte příliš blízko sebe, vhodná vzdálenost je cca od 25 cm u vzrůstově menších odrůd po min 50 cm u robustních rostlin.

Vyhloubenou jámu pro papriku důkladně prolijte vodou a až poté do něj vložte mladou sazenici, spodní lístky by měly být těsně nad povrchem substrátu. Po zasazení přihrňte zbylou zeminu a  zalijte.

Výsadba a období těsně po ní jsou pro papriky nejkritičtější. Pokud se vám ji podaří bez úhony překonat, máte napůl vyhráno.  

Druhou polovinou k úspěchu je boj, lépe však předcházení chorobám a škůdcům, kteří papriky s oblibou napadají.

Základem jsou zdravé rostliny, kterých docílíte, pravidelnou zálivkou, občasným přihnojováním a udržováním vyšší vzdušné vlhkosti. 

 

tip

K paprikám pěstovaným ve skleníku mají ztížený přístup včely a další opylovači, proto jim s opylením raději pomožte i vy. Buď klasickým štětečkem nebo alespoň mírným zatřepáním s kvetoucí paprikou.

Papriky mají rády vlhčí stanoviště, proto jim vyhovují skleníky a pařeniště, v nichž lze požadovaných podmínek snáze dosáhnout. Pokud nemáte skleník nezoufejte, mnoho odrůd se dá bez problémů pěstovat i na slunném stanovišti na záhonech.

Jde především o odrůdy s tenkou dužninou, které jsou méně choulostivé. Naopak rostliny se silně dužnatými plody vám lépe porostou ve skleníku. Naději na vlastní papriky mají i pěstitelé, kteří je mohou pěstovat pouze v květináči na balkóně.

Některé odrůdy bez větších problémů snesou i pěstování v květináči. Musíte je však umístit na co nejteplejší místo s dostatkem slunečních paprsků.

Pro pěstování v květináči jsou vhodné spíše "okrasné papričky", ale ani klasické papriky není nemožné vypěstovat v květináči.

Některé druhy paprik je možné pěstovat i v květináči.

 

O paprikách a rajčatech se tvrdí, že se spolu moc nemusí. Kousek pravdy na tom jistě bude, vyplývá to již z rozdílných požadavků na vlhkost na stanovišti. Zatímco papriky preferují  tropy (vlhko a teplo), rajčata potřebují spíše teplo a sucho.

Bohužel prostorové podmínky nutí pěstitele umístit tyto dvě rostliny do skleníku společně, což není zcela ideální. Když není jiná možnost, snažte se ve skleníku umístit rajčata poblíže dveří a oken, kde budou mít dostatek vzduchu a papriky do středu skleníku, kde je vzduch přirozeně trošku vlhčí.

 

Jaké choroby a škůdci papriky nejčastěji napadají? 

Papriky jsou nejčastěji napadány mšicemi. Boj s nimi je během na dlouhou trať, protože velmi brzy po likvidaci jedné várky mšic se na paprikách objevují mšice nové.

Pěstitelé paprik se snaží neustále najít nejlepší prostředky pro boj s tímto odolným hmyzem. Někteří spoléhají na "osvědčené" babské rady a omývají papriky mýdlovou vodou, jiní důvěřují insekticidním přípravkům a ekologicky smýšlející pěstitelé používají přípravky na olejové bázi, které jsou zcela nezávadné.

Ať již dáváte přednost insekticidům nebo ekologickým přípravkům, v nabídce našeho e-shopu si určitě vyberete.
Svilušky chmelové, to jsou další škůdci vytvářející na paprikách jemné pavučinky.

Pro likvidaci svilušek je možné použít stejné přípravky jako pro likvidaci mšic. Pokud v blízkosti paprik zpozorujete létat "bílé mušky", máte tu čest se potkat s molicemi.

Molice se docela těžko hubí, preventivně lze do blízkosti paprik rozmístit žluté lepové desky. V případě výskytu molic je nutný rychlý zásah, dříve než se rozmnoží. 

 Deformování plodů paprik má mnoho příčin.

Plody papriky se mohou deformovat díky genetické vadě nebo kvůli špatným pěstebním podmínkám.

 

Při pěstování paprik se můžete setkat s různými deformacemi plodů a listů, které mohou být způsobené genetickou poruchou nebo špatným opylením.

Častější příčinou však bývá nepravidelná závlaha, velké výkyvy v teplotách, nedostatek vápníku v půdě nebo naopak přebytek draslíku.

Při manipulaci s paprikami dávejte pozor, abyste jim nepoškodili tkáně, protože poškozená místa se velmi často stávají zdroji různých infekcí a hnilob, které se rychle šíří po celé rostlině.

Napadené části rostlin pravidelně otrhávejte, zabráníte tak případnému šíření chorob. 

 

Papriky jsou napadány virem mozaiky okurky, která způsobuje deformaci a menší vzrůst plodů paprik. Na listech nemocných rostlin se objevují hnědé skvrny.

S touto chorobou se nejčastěji setkáte v druhé polovině léta. Dalšími virovými onemocněními paprik jsou skvrnitost a bronzovitost paprik.

Na plodech napadených rostlin se objevují různobarevné, rozptýlené skvrny. Papriky velmi zpomalí růst a při zanedbání péče mohou i uhynout.

Nepříjemná je hniloba kořenů a kořenového krčku. Prevencí proti nim je pravidelné střídání stanoviště, odstraňování a správná likvidace napadených částí rostlin.

V případě výskytu hniloby kořenů nebo kořenového krčku je dobré půdu po sezóně vydesinfikovat například povápněním.

 

Ať již se rozhodnete pěstovat klasické nepálivé papriky (kapie) nebo dáte přednost chilli papričkám v našem e-shopu si vyberete se široké nabídky semínek i přípravků vhodných k ochraně proti chorobám a škůdcům. Dejte paprikám šanci!

  

 

Hodně zdaru při pěstování paprik vám za tým semena-rostliny.cz  přeje LenkaZ.


od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Související produkty

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem