Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Pochutnejte si a osvěžte tělo starým, známým angreštem

Zvěřejněno 2014-02-22

  • Pochutnejte si a osvěžte tělo starým, známým angreštem



Angrešt původně pochází z Asie, Evropy a Ameriky, kde se vyskytoval jako divoce rostoucí keř.

V 15. století se začaly ve Francii a Anglii pěstovat první vyšlechtěné odrůdy s většími plody a odolností proti chorobám, později pronikly i do celé Evropy.
 

K nám se angrešt dostal někdy v 19. století, došlo zde k vyšlechtění stromkové formy angreštu a v dnešní době se některé naše odrůdy řadí mezi naprostou špičku.



V tomto článku najdete: pěstování, choroby a škůdci, rezistentní odrůdy, léčivé účinky, angrešt v kuchyni

Pěstování

Angreštům nejvíce vyhovuje polostinné stanoviště chráněné před větrem, půda mu vyhovuje středně těžká, humózní a výživná s dostatečnou závlahou.

Výsadba se provádí na podzim i na jaře, vhodnější je však ta podzimní, protože sazeničky mají před příchodem mrazů čas částečně zakořenit a na jaře mohou lépe využít vláhu ze zimního období, což podporuje hojnější přírůstky v prvním roce.

Pokud sázíte angrešt na jaře, dávejte si pozor, aby sazeničky netrpěly suchem a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Jelikož je tato rostlina samosprašná, je vhodné vysadit vždy více keřů vedle sebe, zajistíme si tím větší úrodu.

Ke stromkům umístěte pevnou oporu, která by měla být až do výšky koruny. Každým rokem na jaro je vhodné provést zmlazovací řez, kdy se staré výhonky odstraní a nechají se pouze mladé. Na podzim je potřeba angrešt namulčovat kompostem, aby nedošlo k hlubokému promrznutí půdy.


Angrešt je nejen výborná pochoutka, je i plný vitamínů Angrešt lze podle barvy plodů rozdělit na zelenoplodý, červenoplodý, žlutoplodý a bíloplodý.

 

Choroby a škůdci

Nejobávanější chorobou, která tyto rostliny napadá, je padlí americké. Proto je vhodná nejen obrana, ale i prevence. Důležité je pravidelné odklízení spadaného listí a pálení již napadených větví, nápomocen může být i přípravek Bioton.

K dostání jsou také rezistentní odrůdy, které jsou proti padlí velmi odolné. Další chorobou, která může angrešt potkat je plíseň šedá.

Ta se začíná projevovat na špičkách listů a postupně se hnědé skvrny dostávajíí na celé listy. Listy poté usychají a opadávají. Zde se doporučuje odstranit všechny napadené části rostliny a použít přípravek Acrobat.

 Odrůdy odolné vůči padlí

  • Rolonda – plodí červené až fialové bobule s kyselkavou chutí, koruna je středně hustá, má kulovitý tvar a tenké, dlouhé výhonky
  • Rokula – tato odrůda má velkou, pravidelnou úrodu, její plody mají červenou barvu a taktéž nakyslou chuť
  • Remarka – plody tohoto angreštu jsou sladkokyselé a mají tmavě červené zbarvení, koruna je středně hustá, kulovitého tvaru, jde o výnosnou odrůdu
  • Rixanta – tato raná odrůda plodí velké, žluté či žlutozelené plody se sladkou chutí, plodí pravidelně a hojně
  • Invicta – raná odrůda, jejíž plody jsou středně velké se žlutozelenou barvou a sladkou chutí, úroda přichází pravidelně a s vysokými výnosy, dozrává začátkem července
  • Karmen – jde o českou, velmi kvalitní, středně ranou odrůdu s nasládlými plody, které dozrávají během července
  • Captivator - angrešt s červenými plody, které dozrávají v polovině července, je velmi odolný vůči padlí americkému a nemá trny
  • Hinnonmaki zelený – plody jsou zelené a dozrávají na začátku července, je taktéž velmi odolný vůči padlí
  • Hinnonmaki červený – červené, středně velké plody dozrávají začátkem července, je velmi odolný proti padlí americkému
  • Prima – pravidelně plodí spoustu velkých bobulí žlutozelené barvy, jde o středně ranou odrůdu odolnou proti antrakóze a padlí
  • Černý neguš – tato odrůda pochází z Ruska, má černě zbarvené plody dozrávající v červenci
Vyzkoušejte pochoutky z angreštuPřidejte angrešt do vašeho jídelníčku, pročistí vám střeva a pomůže s trávením.

Účinky angreštu na naše zdraví

Angrešt je díky, velkému množství vitaminu C, výborným přírodním antioxidantem. Pomáhá nám při zácpě a artróze, podporuje trávení a povzbuzuje náladu.
Vitamin D je prevencí proti cévním nemocem a nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy ve slupce, napomáhají ke správné činnosti srdce.

Využijte lahodné chuti angreštu v kuchyni

tip

Z angreštu si můžete udělat i zkrášlující peeling, k tomu vám postačí jeho samotná dužina.


Sladké bobule mají v kuchyni mnoho využití, dají se použít na
džem, želé, kompot, mošt, či přímo do buchet. Jíst je navíc mohou jak dospělí, tak i děti od jednoho roku.

Využít můžete nejen plody, ale i listy angreštu, usušené jsou vhodné na přípravu lahodného,
zklidňujícího čaje.


Angreštový koláč
 

  • 380 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 200 g angreštu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky (v ní obalíme angrešt)
  • 1 kypřící prášek
  • Tuk a polohrubá mouka na vymazání plechu

 

Máslo, které jsme nechali chvíli mimo lednici, utřeme se žloutky a cukrem do pěny. Do vzniklé pěny přidáme smetanu a polovinu mouky s kypřícím prášek a opatrně zamícháme. Bílky si vyšleháme na sníh a ten společně se zbylou moukou také jemně vmícháme do pěny ze žloutků.
 

Těsto rozetřeme na vysypaný plech a na vrch přidáme angrešt, který jsme obalili v mouce. V předehřáté troubě pečeme asi na 180°C po dobu 40 minut. Koláč můžeme podávat pocukrovaný jako báječný dezert.

 


Angreštový kompot
 

  • 400 g cukru
  • 1 kg angreštu
  • 1 l vody

tip

Máte i vy nějaký svůj recept? Podělte se o něj s námi.


Očištěný angrešt naskládejte do zavařovacích sklenic a zbylý prostor zalijte cukrovým nálevem. Sklenice pečlivě uzavřete a sterilujte 20 až 30 minut při 85°C. 

Dobrou chuť! 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích