AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Zahradní kalendář - červenec

Zvěřejněno 2012-07-01

  • Zahradní kalendář - červenec

Červenec je dobou dovolených a prázdnin. Zahrádkáři a pěstitelé však moc času na lenošení nemají,  když už se nějaká volná chvíle naskytne, hned přemýšlejí, co by se dalo ještě zlepšit. V červenci je možné provést poslední výsevy semen některých druhů zeleniny na uvolněné záhony po sklizených plodinách. Po parném dni vyžaduje většina rostlin vydatnou zálivku. Při větším suchu dopřejte vláhu i ovocným stromům. Pár kapek vody ocení i trávník, který v horkých dnech roste pomaleji než obvykle. V teplém létě sekejte trávník výše, aby pomaleji vysychal.  Nezapomeňte i na odpočinek, je přece doba dovolených. Posezení na zahrádce s miskou vlastních výpěstků je tím nejkrásnějším oceněním pěstitelského úsilí. 

 

 

 

 

Jaká semínka vysévat v červenci?

Červenec je měsícem, kdy je možno provádět poslední výsevy mnoha druhů zeleniny tak, aby ještě stihly dozrát. Vysévat můžete například cibuli zimní sazečku, brokolici, některé odrůdy hrachu, pekingské zelí celoroční odrůdy Monako, kopr, ranou mrkev,  petržel i salát hlávkový - ledový celoroční odrůdy Larsen. Červenec je hraničním termínem pro výsev většiny těchto druhů zeleniny, proto je nutné co nejvíce uspíšit klíčení semen. K rychlému klíčení semen lze přispět pravidelnou zálivkou. 

 

 

 

 Květiny v závěsných truhlících potřebují dostatek vody a živin.

Starejte se v červenci i o závěsné truhlíky, květiny se vám za péči bohatě odvděčí.

 

 

 

 

Na jaké zahradní práce nezapomenout v červenci?

V červenci je třeba pravidelně sklízet a zpracovávat úrodu. Rostliny, které ještě nedozrávají je třeba pravidelně zalévat, přihnojovat, okopávat, odplevelovat a případně ošetřit proti chorobám a škůdcům. Stále je potřeba vyštipovat postranní výhony u tyčkových odrůd rajčat. 

 

 

Červenec je měsícem, v němž je třeba věnovat zvýšenou pozornost  jahodníkům, přestože  letošní úroda jahod je už dávno sklizena. Jahodníkům, které necháváte na záhonu i pro příští rok je nutné odstřihnout přebytečné výhony, případně odstranit listy napadené skvrnitostí, stačí ponechat pouze srdíčka sazenic. Na závěr jahodníky důkladně zalijte a mírně přihnojte hnojivem pro jahody. Pokud jahodníky na záhonech ještě nemáte, je červenec ideálním měsícem pro jejich výsadbu.

 

 

 


Remontantním odrůdám jahodníku v červenci výhony nezkracujte, vyrostou na nich ještě jahody.

 

 

 


V červenci nastává vhodná doba pro letní řez některých druhů ovocných stromů. Letní řez korun stromů v červenci proveďte u třešní a višní, z nichž už jste sklidili úrodu. Zakrátit můžete též příliš bujně rostoucí výhony jabloní a hrušní.

 

 

 

 

S chorobami a škůdci je třeba bojovat po celý rok - co dělat v červenci.

Za teplého počasí, které v červenci většinou panuje je nutné chránit slívy, švestky i jabloně proti obalečům, kterým toto počasí náramně vyhovuje. Jako prevenci můžete na tyto ovocné stromy rozvěšet světelné nebo feromonové lapače, pomohou i žluté lepové desky. Pokud na plodech objevíte bílá, plochá vajíčka, velká cca 1 mm, tak je nutné přistoupit k chemické ochraně postřikem. Chemické postřiky by však měly být až posledním možným řešením. Na zahrádce si plodiny přece pěstujete také proto, aby neobsahovaly tolik škodlivých látek z chemických postřiků jako ovoce a zelenina prodávaná v obchodech. Při plánovaní ochrany rostlin proti chorobám a škůdcům nahlédněte i do našeho e-shopu, máme zde pro vás připraveny bio přípravky, které jsou v souladu s ekologickým zemědělstvím - tedy bez použití chemie.

 

 

 

Levandule voní i sušená.

Levandule již dávno není "jenom" bylinkou, stala se oblíbenou ozdobou mnoha zahrádek.

 

 


Věnujte se okrasným rostlinám také v červenci.

Na okrasné rostliny je v červenci radost pohledět, většina z nich je v plném květu. Rozkvetlé jsou květinové záhony, truhlíky i závěsné nádoby. Aby oko těšily co nejdéle, pravidelně je přihnojujte podle doporučeného dávkování na obalu konkrétních přípravků, dopřejte jim dostatek vody. Odkvetlé květy odstraňte. Květiny ze záhonu si můžete utrhnout i do vázy. Nejen do vázy si můžete utrhnout i některé druhy bylinek, které jsou dnes běžně vysazovány jako okrasné květiny. Příkladem může být levandule. Levandulové záhony dnes zkrášlují mnoho zahrádek, zahrad i veřejných prostranství. Rozkvetlé levandule určené pro sušení seřízněte ihned, jak se květy začnou vybarvovat do typické modrofialové barvy, při pozdějším sklízení by drobné kvítky mohly opadat. Uřezané stonky sušte ve svazcích zavěšených na teplém, vzdušném a pokud možno i tmavém místě. Sušenými stvoly levandule můžete ozdobit dárky, provonět si skříně či byt. I po usušení neztrácí levandule svou příjemnou vůni.

 

 

 

Svou příjemnou vůni neztrácí levandule ani po usušení.

 

 


Co dělat s rostlinami v bytě v průběhu července?

Červenec je měsícem, kdy byste pokojovým rostlinám měli dopřát co nejlepší podmínky pro bujný růst. Ideálním řešením je pobyt na čerstvém vzduchu venku. Rostliny nevystavujte přílišnému úpalu, nejsou na něj z interiéru zvyklé, takže by se mohly lehce popálit. Při letnění rostliny pohnojte a pravidelně zalévejte. Na venkovním stanovišti většina rostlin bujně roste a zlepší se jejich celkový fyzický stav. Silné rostliny vám pak lépe přečkají zimní období, které je pro ně vždy velkou zatěžkávací zkouškou. I když se o rostliny staráte sebelépe, dostatek slunečních paprsků v zimě jim zajistit nedokážete. Pokud nemáte možnost rostliny letnit na venkovním stanovišti, tak jim alespoň dopřejte co nejvíce světla a občasné přihnojení.

 

 

 

 

I kaktusy a sukulenty se řídí kalendářem - co jim prospěje v červenci?

Červenec je dalším v řadě měsíců, kdy pěstitelé s úžasem nakukují do skleníků, pařenišť či na okenní parapety a zjišťují, co jim právě vykvetlo. Věřte, i na okenním parapetu mohou vykvést opravdové poklady. Jako odměnu za množství květů dopřejte kaktusům a sukulentům dostatek světla, vody i trochu hnojiva. Kaktusy polévejte až v době, kdy na ně nesvítí přímé slunce, nejlépe časně ráno nebo večer. A nezapomeňte na radu kaktusáře - kaktusy zalévejte před bouřkou!

 

 

Samozavlažovací truhlík vám dovolí odjet na dovolenou

Samozavlažovací truhlík dodává vodu podle potřeby.

 

 


Co je ještě dobré vědět v červenci? Samozavlažovací truhlíky zalijí za vás.

Samozavlažovací truhlíky jsou ideální pro lidi, kteří nechtějí kvůli péči o zahrádku oželet dovolenou mimo domov. Samozavlažovací truhlíky mají dvojité dno. V horní části je klasicky umístěn substrát s rostlinou a spodní nádoba slouží jako zásobárna vody. Ke kořenům rostlin je voda dodávána postupně pomocí textilních knotů, které vodu ze spodní nádoby nasávají a dodávají ji na potřebné místo. Většina samozavlažovacích truhlíků má indikátor stavu hladiny vody, takže lehce poznáte, kdy je nutno vodu doplnit.



Pokud nemáte samozavlažovací truhlíky a zalévání květin jste stanovili jako jeden z bojových úkolů někomu z příbuzných či kamarádů, ulehčete mu práci a tím, že rostliny seskupíte na jedno místo.







Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem