AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Drenáž v květináči

Zvěřejněno 2013-09-11

  • Drenáž v květináči

 

Drenáž je jedním z prostředků k zabránění přelití, které je nejčastějším důvodem úhynu pokojových rostlin.

 

 

 Pokud je substrát příliš vlhký, je znemožněn přístup kyslíku ke kořenům. Ty potom nemohou dýchat, dochází k hromadění toxických zplodin metabolismu, kořeny odumírají a jsou napadány patogeny, obzvlášť houbami. Symptomy jsou přitom vlastně stejné, jako když rostlina trpí suchem - v důsledku odumření kořenů rostlina nemůže přijímat vodu a tak uvadá i v mokrém substrátu.

 

 

Kde je drenáž potřebná 

 

Přelití hrozí hlavně rostlinám zalévaným podmokem, tedy do misky pod květináčem, dále u rostlin pěstovaných v nádobách bez odtokových otvorů a také při použití ozdobných obalů na květináče, které znemožňují kontrolu množství přeteklé vody. Některé rostliny, především kaktusy a sukulenty, jsou zvláště citlivé na přebytek vody v substrátu. V těchto případech je vhodné na dně pěstební nádoby vytvořit drenážní vrstvu. Drenáž je zbytečná v případě použití samozavlažovacích květináčů.

 

Drenáž může být užitečná i při použití jemného pěstebního substrátu, zabraňuje totiž vyplavování zeminy z květináče.

 

 

 Perlit je jedním z materiálů vhodných k drenáži květináčů.

 

 

Materiály vhodné pro drenáž 

 

Drenáž funguje jako vrstva oddělující vodu v podmisce nebo na dně nádoby od substrátu. Měla by umožňovat částečné nasávání vody zeminou, ne ale natolik, aby došlo k přemokření.  K těmto účelům jsou používány nejrůznější materiály. Důležitá je jejich hrubá struktura a schopnost propouštět vodu.

 

 

K jemnějším drenážním materiálům, vhodným do menších květináčů, patří písek, perlit a drobný štěrk nebo keramzit. Písek není příliš vhodný, protože je jemný a příliš propouští vodu. Šterk zase vodu poutá málo. Nejlepšími materiály se tedy jeví perlit a jemný keramzit.

 

 

Hrubší substráty jsou vhodné do velkých květináčů, truhlíků a zahradních nádob. Opět zde můžeme využít štěrk, někdy se také používají keramické střepy nebo nalámaný polystyren. Ty ale opět nepropouští vodu. Nejvhodnějším je tedy opět keramzit nebo drcená láva. Tyto materiály umožňují pomalé prosakování vody do substrátu, při přelití jimi ale voda volně proteče a nezůstává u kořenů.

 

 

 Keramzit je vhodný k drenáži květináčů.

 

 

Jak drenáž vytvořit

 

Drenážní vrstvu tvoříme při přesazování rostlin. Pokaždé je nutné drenáž vytvořit znovu, i když materiály je většinou možné po opláchnutí použít opakovaně.

 

Nejprve si nachystáme vše potřebné - nový květináč, substrát a  drenážní materiál. Ten navrstvíme na dno nového květináče zhruba do 1/4 až 1/3 výšky ode dna, na něj položíme vrstvu zeminy a zasadíme rostlinu. Poté květináč prolejeme vodou, která má protéct odtokovými otvory. A je hotovo.

 

 

Materiály jako keramzit lze používat opakovaně, nikdy však nepoužívejte znovu drenáž z květináče rostliny, která byla napadena patogenem. V porézních materiálech totiž spory hub i bakterie mohou snadno přežít a přenést se na novou rostlinu.

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem