Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Jak vypěstovat pepřovník

Zvěřejněno 2012-11-29

  • Jak vypěstovat pepřovník

Pepřovník černý (lat. Piper nigrum) je popínavou rostlinou patřící do čeledi pepřovníkovitých rostlin (lat. Piperaceae). Pepřovník je občas nazýván jménem svého plodu - pepř černý. Pepřovník černý pochází z Malabarského pobřeží v Přední Indii, kde se dosud hojně pěstuje. Se své domoviny se jeho kultury rozšířily do všech tropických oblastí, zejména do jižní Indie, Indonésie, na Malajský poloostrov, do Střední Ameriky a na Filipíny. U nás se s vzrostlými rostlinami můžeme setkat zejména v botanických zahradách. Pepřovník byl pěstován již ve starověku. Do Evropy dovezl plody pepřovníku - pepř Alexandr Makedonský po svém tažení do Indii. Pepř byl po staletí velmi vzácný a tím pádem také velmi drahý. Rostlina nebyla v Evropě známá. Pepřovník poprvé popsal ve svém cestopise Marco Polo. Ve středověku bylo zakázáno používání pepře v klášterech, protože působí jako afrodiziakum a středověká církev vůči těmto účinkům měla značné výhrady.

 

 

 

Pepř jako koření zná každý, ale jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy?


  • Pepř černý se získává otrháním ještě nedozralých plodů pepřovníku. Vhodná doba je tehdy, když plody začínají lehce červenat. Sklizené plody se suší na slunci až do ztmavnutí a zcvrknutí slupky. Žádná další úprava plodu již není potřeba, proto je tento druh pepře také nejlevnější. V kuchyni je černý pepř nejčastěji používaný. Jeho aroma je příjemně zemité, mísí se s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Černý pepř se používá mletý, drcený i celý. Celé kuličky pepře černého jsou velmi tvrdé, proto se používají pouze na dochucení vývarů, omáček a jiných jídel.

 

 

  • Pepř zelený se získává také z pepřovníku černého a to tak,pepř černýže se otrhávají hrozny ještě nedozralých plodů v době, kdy jsou ještě plně zelené. Pro zachování barvy, aroma a měkké konzistence se nakládají do octa nebo do solného nálevu. Zelený pepř mají v oblibě zejména gurmáni. Díky složitější přípravě je zelený pepř trošku dražší, ale jeho delikátní chuť za to zcela jistě stojí. Zelený pepř má jemnější aroma a svěží chuť. Oproti černému pepři je méně ostrý. Používá se nejčastěji celý nebo drcený. Kuličky zeleného pepře jsou měkké a velmi často se přidávají do paštik, nádivek a sýrů.

 

 

 

 

  • Červený pepř se získává téměř totožným způsobem, jen kuličky (plody) se sklízejí později, v době vybarvování kuliček dočervena.

 

  • Bílý pepř se získává ze zcela zralých plodů, které se namáčejí a odlupováním se zbavují slupky.  Plody zbavené slupky se suší na slunci tak dlouho, dokud se vnitřek plodů co nejvíce nevybělí. Pepř bílý má jemnější chuť než ostatní druhy pepře a není tak štiplavý. Díky odstranění slupky nemá pepř bílý nasládlé aroma. O to intenzivnější však je čisté pepřové aroma. Protože je pepř bílý velmi tvrdý, používá se nejčastěji mletý. Uplatnění nachází zejména ve smetanových a výrových omáčkách.

 

 

 

Tip do kuchyně

Pepř si namelte na mlýnku nejlépe těsně před použitím, zachová si tak své aroma. Delším skladováním přichází pepř o svou typickou chuť i vůni.

 

 

 

Jak pepřovník černý vypadá?

Pepřovník je vytrvalou, dřevitou liánou, která se táhne po opoře pomocí adventivních kořenů až do výše kolem 15 metrů. Listy pepřovníku jsou střídavé, řapíkaté, dlouhé 4 - 14 cm a široké cca 4 - 5 cm. Čepel je eliptická až kopinatá s výraznými žilkami. Listy jsou zpravidla kožovité, na lícní straně tmavě zelené a rubové světle zelené. Válcovité klasy drobných nenápadných květů vyrůstají v paždí podpůrných listenů. Plody v klasech jsou jednosemenné, téměř kulovitého tvaru. Nezralé plody jsou zelené, později žloutnou a ve zralosti mají červenou barvu. V průměru dosahují cca 5 mm.

 

 

 

pepřovník černý

 

 

 

 Další botanické druhy pepřovníku


  • Pepřovník dlouhý (lat. Piper longum) je dalším botanickým druhem pepřovníku. Tento druh pepře je podobný pepři černému, akorát jeho plody (bobule) směstnané ve válcovitých, hustých, 5 cm dlouhých klasech spolu srůstají. Sbírají se tedy celé klasy. Pepř dlouhý se pěstuje hlavně na Jávě. V naší kuchyni se nepoužívá, protože je příliš ostrý a peprný. 

 

  • Pepřovník úzkolistý (lat. Piper angustifolium) roste v tropických lesích Střední a Jižní Ameriky, zejména v Peru a Chile. Jeho listy jsou tuhé, krátce řapíkaté, podlouhle kopinaté s nesouměrnou spodinou a vroubkovaným okrajem. Plody (bobule) pepře úzkolistého mají tupě čtyřboký tvar. V sušeném stavu se nazývají matiko.

 

  • Pepřovník kubebový (lat. Piper cubeba) se pěstuje na Sundských ostrovech a na Antilách. Listy jsou delší a užší, plody jsou směstnané do hustých válcovitých hroznů. V obchodech lze plody tohoto druhu pepře najít pod označením ocasatý pepř (piper caudatum) nebo bobule kubebovy (baccae cubebae).

 

 

 

rostlina pepřovníku

Pěstování pepřovníku 

Pepřovník má rád spíše polostín, ostré slunce mu vadí. Pepřovníkům vyhovují pokojové teploty. Rostlinám se daří v dobře provzdušnělých půdách bohatých na humus. Pepřovník uvítá vysokou vzdušnou i půdní vlhkost. Přílišné sucho, ale i dlouhotrvající deště a prudké větry pepřovník nesnáší. Při pěstování nezapomeňte, že se jedná o popínavou rostlinu, takže ji poskytněte oporu, po které se může ovíjet. Pepřovník začíná plodit ve 3 - 4 roce po výsevu, nejbohatější úrodu poskytuje mezi 6 - 15 rokem. Při dobrém pěstování může pepřovník vegetovat až 60 let. Nesmíte ho však za tu dobu nechat zmrznout - pepřovník černý není mrazuvzdorný! Pro dobrou úrodu můžete pepřovník od jara do podzimu přihnojovat, ideální je přidávat výživu cca 2 - 3 x měsíčně. V zimě hnojení výrazně omezte či zcela vynechejte. I zálivka je v zimě řidší, ale zeminu nenechte nikdy zcela vyschnout. Můžete snížit i teplotu, minimem je cca 12 °C. Začátkem jara zálivku opět zvyšte. Při pěstování pepřovníku v bytě jim prospěje občasné rosení, které zvýší vzdušnou vlhkost. Mladé rostlinky na jaře přesaďte do směsi listovky, pařeništní zeminy a písku (vhodný poměr je 2:2:1). Přes léto můžete pepřovník letnit venku na polostinném stanovišti. Pepřovník se množí pomocí řízků s jedním až dvěma očky, pokud zrovna nemáte po ruce dospělou rostlinu, vypěstujte si pepřovník ze semen. Není to složité. Semena pepřovníku zasaďte do nepraného říčního písku nebo do stejné směsi zeminy jako na přesazování. Výsevní aparát umístěte na světlé stanoviště, nejlépe bez přímého slunečního záření. Pro klíčení je vhodná stejnoměrná, vysoká vlhkost a vyšší teplota, které dosáhnete například použitím minipařeniště. Po vyklíčení semen udržujte substrát neustále vlhký, aby rostlinky neuschly.

 

 

Účinky pepře

Pepř má na lidský organismus stimulační účinky, proto je považován a přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh a zvedá krevní tlak, čímž zvýší i zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Po požití pepře tak můžeme mít pocit přívalu energie a zbystření smyslů. Zvýšené prokrvení orgánů zároveň zvyšuje jejich citlivost na podněty, takže se posiluje i požitek při stimulaci některých z nich. Pepř je proto jedním z druhů koření přidávaných do nápojů lásky. Přidáním pepře do pokrmu zvýrazníte jeho chuť, ale také pomůžete žaludku s jeho trávením. Silice obsažené v pepři podporují produkci slin a trávicích šťáv, urychlují  a usnadňují tím trávení jídla. Pepř má i lehce desinfekční účinky a působí proti nadýmání. Konzumace pepře může mít i léčivé účinky, zejména při nachlazení. Díky stimulaci krevního oběhu a prokrvení orgánů se tělo začne více prohřívat, čím se může zlepšit odkašlávání či zahájit proces pocení. Pokrm či nápoj okořeněný pepřem je výborný také po dlouhé zimní procházce, při prochladnutí, při nízkém tlaku a při studených rukou a nohou.

 

 

 

Při používání pepře dbejte zásady všeho s mírou, přece jen jde o silně aromatické, ostré koření. Střídmě by ho měly konzumovat zejména těhotné ženy, osoby trpící vysokým krevním tlakem a jedinci s žaludečními vředy a překyselením žaludku. 

 

 


 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích