AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Vůně levandule omámí smysly

Zvěřejněno 2012-11-28

  • Vůně levandule omámí smysly

Levandule úzkolistá (lat. Lavandula angustifolia) je jednou z nejvoňavějších bylinek a rostlin vůbec. Působí osvěživě na všechny naše smysly. Aroma levandule uklidňuje, utišuje depresi a navozuje příjemnou atmosféru, zejména při usínání. Levandule se rozšířila i díky svým insekticidním a repeletným vlastnostem. Můžete ji tedy používat proti řadě hmyzu. Jsou rozšířené lidové názvy pro levanduli jako Lavandula, vendelička, anglická levandule, pravá levandule, lékařská levandule nebo dulenka. V Čechách je rozšířen jen její strohý název levandule. Její latinský název lavare v překladu znamená mýt se.  Dalším druhem je Levandule lékařská. 

 

 

 

Její domovinou je Středomoří. Levandule je typickou rostlinou pro Toskánsko a Provence. Levandulové háje najdeme také v Bulharsku, Chorvatsku, severu Afriky, ale i Austrálii, Novém Zélandu a Indii. V těchto oblastech můžeme najít krásné modrofialové vonící levandulové pole, které jakoby naoko vytvářely souvislý koberec. V našich zeměpisných šířkách levanduli najdete jen náhodně. Proto ji pěstujeme ze semen v bylinkových zahradách a okrasných záhonech, ale i v květináčích. Levandule může vytvářet vkusné barevné orámování kolem chodníku, plotu, skalky nebo oživí váš balkon, či zimní zahradu.

 

 

Na levanduli si potrpěli už Egypťané

V díle Řek Discoridesa z roku 77 n.l. nacházíme první zmínku o rostlince zvané levandule. Vzpomínal ji jako uklidňující lék na bolest hlavy, krku a jako léčivo na ošetřování otevřených ran na pokožce. Levandulová vůně uchvátila i Egypťany. Starověcí Egypťané levanduli přidávali do mýdel, parfémů a její stopy se našly při mrtvých; zřejmě ji používali na jejich balzamování.

 

Vonné lázně z levandule si připravovali už ve starověku Řekové i Římané, používali ji i na provonění svých postelí. Zároveň jí čistili vzduch v místnosti, kde se zdržovali nemocní. Pálením větviček se dá desinfikovat a zároveň provonit prostor. Je pozoruhodné jak dobře tato stará metoda funguje!

 

Později ji vzpomíná i Hildegarda z Bingenu ve svém díle Physik jako lavandulu. Vyzdvihla silnou vůni levandule a doporučila ji používat proti vším. Středověcí lékaři ji využívali i proti silným bolestem. Ode Magdunensis o levanduli říká, že "odstraňuje kousavé a bodavé bolesti ve vnitřnostech. Vypitá se studenou vodou zklidňuje bušení srdce a kromě toho zadržuje zvracení ".  Ve středověku jí případl i přívlastek "rostlina Matky Boží ", která prý měla zahánět nedivil choutky. Lidé věřili, že svou intenzivní vůní dokáže vyhnat démony. V dobách morové nákazy zase věřili, že právě olej připravený z levandule působí proti této chorobě. V 17. - 18. století si každá správná dáma do koupele přidávala právě léčivou levanduli, která podle nich působila pozitivně na zachování mládí a svěžesti.

 

 

Ať už věříte čemukoli, levanduli se řada antiseptických a relaxačních účinků potvrdila i vědecky..

 


Využíváme květy nebo celou nať levandule v době jejího kvetení; nejlépe na začátku, když rostlinka obsahuje nejvíce aromatických látek.  Nasbíranou směs následně sušíme ve stínu nebo na vzdušném místě, případně v sušárně při maximální teplotě 35 ° C. Po vysušení směs rozdrtíme a prosijeme. (poznámka: suchá směs tvoří jen 20% původního hmotnosti).

 

 

 

Lavandula augustifolia

 

 

 

Levandule jako aromatický živý plot

Levandule úzkolistá (lat. Lavandula augustifolia) je vytrvalý stálezelený polokeř, který dorůstá do výšky 30-80cm. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Její stonek je "čtyřhranný". Rostlinka levandule má dlouhé, úzké, šedozelené a plsnaté listy. Kvete v červnu-srpnu fialovomodrými kvítky umístěnými na konci stonku. Její květy voní příjemnou vůní a mají slabě nahořklou chuť.  Plodem levandule je tvrdka se čtyřmi semeny. Levanduli můžeme pohodplně pěstovat ez semen, které vysazujeme nejlépe v průběhu února - března. Semena klíčí zhruba do tří až pěti týdnů, při stálé teplotě 20 ° C.  (pařenište)

 

Mladé rostlinky levandule velikosti 10cm sázíme do propustného substrátu písčito-vápenatého složení. Na slunné místo do vzájemné vzdálenosti 40cm, nejčastěji v průběhu května. Je vhodné před výsadbou levandule udělat drenáž půdy a to tak, že místo na výsadbu posypeme například perlitem, pak zasypeme zeminou, tehdy je půda na výsadbu připravena.

 

 

 Tip: Pro hrnkové pěstování je vhodné zvolit 2x větší květináč než je rostlinka.

 

 

 

Čím více slunce levandule má, tím máme více vůně v zahradě jako i více pozitivní energie. Levandule nemá ráda premokřený substrát. Je vhodné zalévat až po téměř úplném vysušení půdy, levanduli to nevadí). Během horkých dní vyžaduje zalévání, jinak není třeba její dodatečné zalévání.

 

Pro levanduli je nesmírně důležité pravidelné stříhání, minimálně 1-2x ročne. Získáme tim samozřejmě navíc aromatické větvičky. Ideálním čas k zastříhnutí je po odkvětu květů nebo brzy na jaře, nejlépe už v březnu. Stříháme ji tak, že odstraníme 2/3 rostliny a ponecháme 1/3 mladého výhonku, avšak pozor, nezastrihávame do dřevité části rostliny, protože bychom ji mohly poškodit! V případě, že rostlinu nestříháme, zbytečně se rozroste a bude působit nekompaktne a roztahaně.

 

Levandule úzkolistá je mrazuvzdorná bylinka, která vydrží i mírný mráz, ale na úspěšné přezimování ji přikryjeme chvojím nebo rostlinku v květináči přezimujeme v interiéru v nevytápěné místnosti. Levandule je okrasná i medonosná bylina.

 

 

 

levandule ve francii

 

 

 

Co na té levanduli tak voní...

Květy levandule v době vrcholného kvetení obsahují éterický olej (0,5-1%), 10% tříslovin, linalylacetát, (30-60%), bornylacetátu, α-terpineol, linalol (25-45%) a další látky. Tyto látky mají sedativní a antiseptické účinky, působí jako diuretikum, stomachikum a spasmolytikum. Levandule příznivě ovlivňuje prokrvení kůže, snižuje krevní tlak, zmírňuje migrénu a závratě a srdeční potíže. Působí uklidňujícím při celkové vyčerpanosti a hysterii, upravuje nechutenství a uvolňuje koliky různého druhu (ledvinové, žlučníkové a pod.) Zároveň potlačuje pocity strachu a paniky. Vhodná je na onemocnění dýchacích cest.


Výtažky z levandule bývají jednou ze složek různých parfémů a aromatických směsí v parfumerii. Silice získaná z levandule působí přímo zázračně na bolest hlavy, je vhodná jako složka do krémů pro všechny typy pleti, protože působí nejen na regeneraci buněk, ale i na celkové omlazení pokožky. Levandule je složkou krémů na léčbu popálenin, na různé typy ekzémů a dermatitid a lupénku.

 

 

Pozor: Nedoporučuje se užívání levandule během těhotenství a její užívání spolu s alkoholem.

 

 

Levandule dokazuje, že má všestrané využití. Je užitečná i zahradě; odpuzuje mravence, ale i listové mšice, proto jsou všechny rostlinky v její blízkosti chráněné proti těmto škůdcům. Někdy se doporučuje její výsadba mezi růžemi. Sáčky se sušenou levandulí umísťujeme do šatníků a do skříní na uskladnění potravin jako prevenci proti bytovým molům. Jeden sáček vydrží čerstvý  3 roky, průběžně ho třeba protřepat a promnout, můžeme to opakovat 200 až 300 krát!

 

 

 

Levandule je dobrým tipem na bylinku i pro maminky kojenců a batolat. Při jejich problémech s usínáním je vhodné umístění sušené levandule nebo levandulového sáčky v blízkosti postýlky miminka a očekávaný efekt by se měl dostavit.

 

 

 

Květy levandule

 

 

 

Levandule jako součást provensálského koření

Levanduli úzkolistou můžeme chuťově přirovnat k rozmarýnu, tymiánu nebo mátě. Její listy jsou součástí provesválskeho koření. Do pokrmů ji přidáváme opatrně, neboť je velmi aromatická a má mírně hořkou chuť. Hodí se k pečenému masu, rybám nebo do salátů.

 

Z levandule můžeme připravit i květinový ocet. Levandulový ocet připravíme tak, že do teplého jablečného nebo vinného octa přidáme čerstvě nasekané bylinky a skleněnou láhev dobře uzavřeme. Směs umístíme na podobločnicu a každý den láhev protřeseme. Po 2 týdnech směs scedíme a levandulový ocet je hotový. Ocet z levandule používáme k ochucování salátů, omáček a marinád. 

 

Dále z ní připravujeme čaj, zápar, tinkturu, olej nebo sirup. Levandulový čaj připravíme tak, že 1 čajovou lžičku sušené směsi zalijeme 250ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Potom směs scedíme a podáváme dle možností 3 šálky denně, vždy čerstvého nápoje. Olej připravený z levandule můžeme jako jeden z mála podávat přímo, neředěný na poškozenou část pokožky. 

 

 

Levandulové shrnutí...

Levandule úzkolistá má čerstvou a svěží vůni, díky které je tak oblíbenou bylinkou. Je charakteristická svými modrofialovými kvítky, kterými rozvoní váš balkon nebo zahradu. Pěstujeme ji ze semen, které si předpěstujeme v pařeništi a na záhon umísťujeme mladé rostlinky levandule v průběhu května, když už pominuly i jarní mrazíky. V průběhu června - srpna levandule kvete a dokáže provonět vaši zahradu i interiér. Sbíráme její květy, ideálně na začátku kvetení. Sušené květy levandule můžeme použít na tvorbu sušených kytic nebo jimi naplňujeme známé levandulové sáčky, které vkládáme pod polštář k navození klidného spánku. Jde o příjemnou okrasnou a medonosné bylinku, kterou zvládne vypěstovat každý.

 

 

 

Prodej semen levandule u nás v e-shopu!

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem