AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Nenáročný fenykl zlepší trávení

Zvěřejněno 2012-11-11

  • Nenáročný fenykl zlepší trávení

Fenykl obecný (lat. Foeniculum vulgare) je známý již odpradávna díky svému ušlechtilému aroma a léčivým účinkům. Už středověcí mniši ho považovali za zeleninu a koření zároveň. Stal se součástí salátů, polévek, omáček, jídel z ryb a dokonce likérů.

 

 

 

 

 


 

Jak to s fenyklem bylo

Fenykl byl velmi cenným už pro Římany, byl součástí jídla připraveného pro gladiátorů, protože věřili, že zvýší jejich sílu a odvahu. Římané ho pravidelně užívali k udržení zdraví. Ženy věřili, že pomocí něj předcházejí obezitě. Zmínku o fenykly najdeme i v antickém díle Dioskuridesa, který píše, že se používá na podporu tvorby mateřského mléka, na menstruační potíže a k léčbě onemocnění močové soustavy. Později ho Anglosasové zařadili mezi 9 rostlin, které uctívali pro jejich sílu v boji proti zlu. Fenykl popsal ve svém díle Strabu, který říká: "prospívá očím, když je postihne klamavý stín, a jeho semena, pijte s kozím mlékem, uvolňují tzv.. plynatost žaludku a pohánějí rozpouštění zpomaleného, dlouho ucpaného trávení. " Známá Hildegarda z Bing řadí rostlinu fenyklu mezi své nejoblíbenější bylinky. Podle ní fenykl potěší lidi, rozdává příjemné teplo, podporuje trávení, potlačuje zápach z úst a zlepšuje zrak. Naši předkové kladli zrnka fenyklu i do klíčových dírek, údajně měl chránit celé obydlí před zlými duchy. Mezi lidmi je rozšířené i jeho pojmenování jako vlašský kopr, feniků, úkrop..

 


 
Původně fenykl pochází z jihozápadní Asie. Díky obchodním karavanem se jeho druhým domovem stalo Středomoří. V současnosti je rozšířen ve všech oblastech mírného pásma, kde roste i volně podél polních cest a na rumištích. Pěstují ho zejména Francouzi, Italové a Japonci. Fenykl obecný se může stát i součástí vaší bylinkové zahrady, u nás je stále více populární bylinkou..

 

 

fenykl

 

 

 

Jak na pěstování fenyklu? Hlavně nenáročně

Fenykl obecný (lat. Foeniculum vulgare) je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky až 2 m. Patří do čeledi mrkvovitých (Apiaceae). Semena fenyklu vyséváme přímo na záhon během dubna-května. Můžeme ho vysévat také do truhlíků. Pozor, nevysazujeme jej v blízkosti kopru, protože může dojít ke křížení při opylování rostlin. Bylinka koriandr zase snižuje jeho úrodnost. Fenykl má modrozelený holý a lesklý stonek. Jeho dolní listy mají stopky a horní listy jsou přisedlé, střižené a Provázkové. Jsou jemně, dělené a mají citrónovou barvu. Fenykl má rád teplé slunečné stanoviště, půdu vlhkou, dobře propustnou, hlinitou s obsahem vápníku. Kvete v létě a jeho plody dozrávají na podzim. Vytváří krásné žluté okolíky. Plodem fenyklu je tzv. dvojnažka.


 
Nadzemní část rostliny sbíráme před dozráním plodů, tedy v průběhu srpna - září, tak, aby se zabránilo předčasnému vypadnutí semen. Okolíky sbíráme ráno za rosy. Shromážděné rostliny vážeme do snopů, necháme je dozrát a pak vymlátit. Dozrálé plody fenyklu mají zelenohnědou barvu, sladce až slabě štiplavě chutnají. Celá rostlinka krásně, podmanivě voní a vypadá velmi pěkně na záhoně. Rozmnožuje se i samovýsevem a během podzimu dělením. Dužnaté cibulky fenyklu vykopávat na podzim. Na zimu rostlinky překrýváme, aby byly chráněny před chladem, mrazem a hlodavci.

 


Účinky fenyklu¨

 


Díky svému obsahu se fenykl používá v přírodní medicíně jako lék proti různým onemocněním. Obsahuje 4-6% silic, které obsahují tyto další látky: β-pinen, kamfen, α-pinen, mircén, α-felandrén, fenchón, anetol, kyselinu anýzovou, metylchvikol, limonen, dipenten a další.
 


Fenykl má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Využíváme jej v rámci terapie během onemocnění horních cest dýchacích, při bronchitidě, při kašli podporuje vykašlávání, odstraňuje křeče, působí na zlepšení trávení, podporuje pohyb střev a žaludku, plynatost, podáváme ho při žlučníkových a ledvinových kamenech, zvyšuje laktaci a upravuje menstruační cyklus. Zmírňuje také toxické účinky alkoholu. Možná právě z těchto důvodů se používá přo výrobě řady lihovin jako Absinth nebo Becherovka..
 

 


Listy a plody fenyklu používáme i v kuchyni

Celá rostlina fenyklu je jedlá. Listy fenyklu používáme k dochucení omáček a nádivek. Hodí se zejména do salátů a k dochucení ryb! Jeho semena přidáváme také do omáček, ryb a salátů a do těsta při pečení chleba. Stonek fenyklu krájíme na plátky nebo strouháme na obložené chlebíčky. Můžeme ho připravit i jako vařenou zeleninu. Traduje se, že přidáním fenyklu do jakéhokoliv likéru nebo pálenky se zvýšuje žádostivost u mužů. 


 
Semena fenyklu můžeme i sušit, listy přidáváme do oleje nebo octa, případně mrazíme. Semena uskladňujeme v uzavřené před světlem chráněné nádobě po dobu maximálně 6 měsíců.
 

 

 

fenykl

 

 

 
Fenykl pro dobré trávení

Fenykl velmi často kombinujeme v čajových směsích s anýzem a kmínem, ale je vhodnou bylinkou na kombinování i s jinými léčivými rostlinkami. Do čajových směsí přidáváme rostlinku fenyklu rozdrcenou, aby se lépe vyluhovala.

 

Pro dospělé připravujeme fenykl z 2 polévkových lžic rozdrcených plodů, které zalijeme do 600ml vroucí vody. Necháme vyluhovat 1hodinu a po přecezení používáme i 6xdenne v množství 1 dcl 15minut před jídlem a 30 minut po jídle.


 
Oční vodu z obsahem fenyklu připravujeme následujícím způsobem: Smícháme stejný díl drceného fenyklu, květu měsíčku a natě světlíku a zápary horkou vodou. Po vyluhování přecedíme přes plátno a používáme na oční výplachy.


 
V kosmetice používáme listy fenyklu na napařování pleti nebo na přípravu koupele. Naopak semena používáme na přípravu očních obkladů a pro osvěžení dechu je můžeme žvýkat.

 

 

 Pěstování fenyklu je ve všech ohledech snadné a je vhodné i pro začínající pěstitele.. :)

 


od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem