AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Mohutná Divizna velkokvětá na zahradě

Zvěřejněno 2012-11-05

  • Mohutná Divizna velkokvětá na zahradě

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) patří k nejstarším léčivým bylinám vůbec. Je rozšířena po celé Evropě. Připravujeme z ní čaj, který pomáhá při onemocněních dýchacích cest spojených se silným štěkavým kašlem, při bronchitidě, laryngitidě a astmatu. Květy a kořeny divizny se v minulosti používaly i při průjmovitá onemocněních, při křečích různého původu a přikládaly se na pohmožděniny. Divizna má velmi univerzální využití..

 

Mezi nejznámější druhy patří: Divizna brutnatá, Divizna černá, Divizna malokvětá atd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Divizna v historii

Již ve starověku byla divizna známou magickou bylinkou. V antickém Řecku prý uchránila hrdinu Odysea před magií bohyně Kirk, která proměnila jeho posádku na prasata. Byla známa také jako pochodeň.  Ve středověku Hildegarda z Bingenu popisuje ve svých dílech diviznu jako wullenu - což znamená plnokvět a doporučuje ji používat jako účinný lék na plíce a při nachlazení. Říká: "Ale i kdo je v hlase a hrdle ochraptělý a bolí ho na prsou, ať uvaří diviznu a fenykl ve stejné hmotnosti v dobrém víně, přecedí přes šátek a často pije a hlas se mu znovu vrátí a zahojí se mu hruď."  U nás ho lidé v minulosti nazývali "královská svíce" kvůli jeho kráse a dekorativnosti, ale i proto, že z něj vyráběly knoty ke svíčkám. Zároveň pekaři podpalovali své pece rozkvetlým stonkem divizny. Kdysi se přidával i do rostlinného tabáku, aby blahodárně ovlivnil astma a tuberkulózu. V Čechách se divizna váže k pověsti o bohu Perunovi, kterému byla rostlina zasvěcena. Divizna je chápána jako posel smrti - pokud na hrobě nebožtíka vyrostla právě tato bylinka, nebožtík byl v očistci a mohli ho odtud vysvobodit jen provedením poutě na známé místo. Zároveň ten, kdo věřil v očarování, měl se omýt odvarem připraveným z divizny, aby se zbavil zlých duchů. Staré indiánské kmeny používaly směs divizny na probouzení lidí z mdlob.


 
Lidové názvy pro diviznu velkokvětou jsou císařská svíce, volův ocas, babské ucho.
 


 

divizna velkokveta

 

 


Diviznu pěstujeme na zahradě

Divizna velkokvětá (lat. Verbascum densiflorum) je dvouletá mohutná bylina, která dorůstá do závratných výšek, dosahuje až 2m v druhém roce růstu. Patří do čeledi krtičníkovitých. Rostlina má ráda chráněné slunné stanoviště - najdeme ji na pasekách, horských silnicích, loukách, pastvinách a rumištích. Divizně vyhovuje propustná půda chudá na živiny nebo vápencový substrát. Diviznu vyséváme do bylinných zahrad. Pěstujeme ji ze semen, které jsou v nabídce i v  našem e-shopu. Není vhodné pěstování divizny v interiéru. Nejvhodnějším měsícem výsevu jeho semen je duben - červen. Diviznu pěstujeme  ve sponu 60 cm x 60 cm. Jeho stonek a lístky pokrývají jemné chloupky, které chrání rostlinu před vysušením, hmyzem a zvířaty. Stonek je vzpřímený a hustě listnatý.

 

Listy jsou v prvním roce růstu plstnaté a tvoří růžici, v druhém roce rostou na stonku. Listy jsou podlouhlé, umístěny na stonku. Čepelí sbíhají k následujícímu střídavému listu. Chloupky na lístcích dráždí sliznice a jsou velmi hořlavé. Rostlina divizny velkokvěté má jasně žluté bezstopkaté květy, které kvetou od léta do podzimu. Rostou na konci stonku ve velmi husté hroznaté řadě,  tím zvýrazňují mohutnost celé rostliny. Kvetou velmi krátce - jeden den večer je na rostlině jen poupě, přes noc květ vykvete a druhý den odpoledne postupně odkvete. Květy divizny voní medem. Jeho plodem je mnohosemenná tobolka. Po vysemenění semen rostlina uhyne.
 


Květy divizny sbíráme v prvním roce - v zásadě ráno, když opadne rosa. Sklizené květy a listy se snažíme vysušit co nejrychleji, avšak jeho sušení na slunci je nevhodné. Vyhýbáme se i umělému teplu. Je důležité, aby si usušené květy divizny zachovaly své žluté zbarvení. Sušené listy můžeme použít i jako přírodní rostlinný tabák.
 

 

Diviznou proti kašli


Květ divizny obsahuje saponiny, žluté barvivo krocetín, slizové látky, 3 % hořčiny, hesperidin, éterický olej, karoten, kumarin a další látky.


 
Při kašli (i černém) pomáhá právě květ divizny. Uvolňuje křeče při zánětu průdušek, působí na zanícené sliznice dýchacích cest, léčí akutní a chronickou bronchitidu, záněty sliznice hrdla. Pomáhá při léčbě laryngitidy a astmatu. Aplikuje se i při zánětech močových cest, ztrátě chuti k jídlu a nepravidelné menstruaci. Používáme ji i v čajových směsích s jinými bylinkami jako jitrocel, prvosenka, yzop, tymián, dobromysl nebo bazalka.


 
V lidovém léčitelství se používají obklady z čerstvých diviznový listů na různé otoky, revmatické a svalové bolesti, povrchové vředy, hemeroidy a další. Můžeme ho používat dlouhodobě.
 

 

divizna velkokveta

 

 

 

Recepty našich babiček z divizny


  • Čaj z divizny

Připravíme ho tak, že do 250 ml vroucí vody přidáme 1 lžíci usušených diviznových květů, louhujeme 10 - 15minut, pak scedíme. Pijeme několik šálků čaje denně. Čaj z listů divizny je třeba přecedit přes plátno nebo jemné sítko, abychom odstranili dráždivé chloupky.

  • Odvar z divizny

Na horečnaté onemocnění spojené se silným dráždivým kašlem se podle našich babiček používal právě odvar s divizny. Podporuje pocení a postaví "člověka na nohy". Připravíme ho ze dvou polévkových lžic směsi, kterou zalijeme cca 500 ml vroucí vody, necháme vyluhovat 10 minut a scedíme.

  • Olej z divizny

Používáme při bolestech uší. Diviznový olej nachystáme tak, že do skleněné láhve nalijeme 100 ml olivového oleje, přidáme hrst diviznových květů. Takto připravenou směs v láhvi postavíme venku na slunné místo a pravidelně protřepáváme. Po uplynutí 3 - 4 týdnů olej přecedíme a můžeme při potížích používat.

  • Jako součást kosmetiky

Květy divizny přidáváme do krémů a masek na změkčení a vyhlazení pokožky. Silným odvarem z rostliny si můžeme oplachovat přirozeně světlé vlasy, aby získaly větší lesklost.

  • Jako dekorace

Stonek z divizny můžeme namočit do loje a bude nám sloužit jako svíčka. Kvetoucí vrcholky rostlinky můžeme použít na aranžování sušených kytic.

  • Jako příchuť likéru

Jeho květy používáme na dochucení likérů.

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem