AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Brutnák lékařský jako relaxant a stimulant

Zvěřejněno 2012-11-04

  • Brutnák lékařský jako relaxant a stimulant

Brutnák lékařský (lat. Borago officinalis) je známou léčivou bylinou a zeleninou. Dělá muže i ženy šťastnými, potlačuje melancholii a dodává odvahu. Svými nápadně modrými květy byl častým motivem na středověkých tapiseriích. Jeho obraz známe i ze stran starých herbářů.

 

Rostlina brutnáku lékařského patří do čeledi borákovitých. Najdeme ji volně rostoucí podél silnic a polí ve Středomoří a ve střední Asii. Jeho domovinou je Španělsko. Později se rozšířil i do severnějších oblastí, na sever Afriky i do Austrálie. U nás ho pěstujeme v bylinkových a okrasných zahradách nebo v květináčích, kde však dosahuje nižšího vzrůstu. Brutnák najdeme i volně rostoucí na polích a kompostu. Říká se o něm: "kam se jednou dostane, odtud už neodejde."

 

 


 
Název brutnáku pochází z keltského slova Borre, které znamená odvahu. Jiný zdroj uvádí, že jeho název pochází z latinského nebo španělského slova Borre nebo Burr, což v překladu znamená ježatý drsný vous. Jeho zklidňující účinek využívali již ve starověku, např. Homér z něj připravoval uklidňující nápoj. Užívali ho i gladiátoři před svými boji v arénách jako doping. Dokonce víno, v těch dobách z něj vyrobené, prý vyvolávalo stav úplného zapomnění. Extrakt připravený z brutnáku přilévali ve středověku rytířům do vína před soubojem nebo bojovou výpravou, aby jim dodal odvahu. Lipský lékopis vzpomíná, že "je to běžná bylina s drsnými listy." Rostlinka brutnáku vytváří dobrou krev, působí blahodárně na srdce, působí i na ty, co snadno upadají do bezvědomí. Tato pozitivní vlastnost rostlinky brutnáku je odvozena od vysokého obsahu vápníku, draslíku a dalších minerálních látek. Až ve středověku získal brutnák význam jako léčivá rostlina. Vzpomíná ho i Hildegarda z Bingenu ve svém díle Physik, kde je jako oblast jeho využití uváděno podávání na vnitřní vředy, dušné prsa - lék na astma a jiné dýchací problémy a zároveň lék "na mlhavé vidění". V 15. století byl podáván jako lék při mdlobách a závratích. V 19. a 20. století klesla jeho oblíbenost a stal se méně rozšířeným. V našich končinách ho lidově nazýváme burák, brutnáku, oharkový květ, radost srdce a atlacier. V Čechách je známý pod názvem brutnák lékařský.

 

 

 

brutnak lekarsky

 


 
Pěstujeme brutnák v bylinkové zahradě

Díky svým nádherným modrým květům je rostlina brutnáku ozdobou každé zahrady. Pokud ho již jednou vysadíme ve své zahradě, nemáme problém s jejím dalším rozmnožováním, neboť po vysemenění na jaře velmi snadno vyklíčí. Brutnák lékařský pěstujeme ze semen, které vyséváme přímo na záhon do sponu 30 x 30 cm, nejlépe v období dubna-června (po třech zmrzlých mužích). Semena brutnáku vyséváme na stálé místo, neboť přesazování snáší brutnák jen v mladém věku. Bohatě se rozrůstá do šířky. Blízkost brutnáku prospívá rajčatům, kterým obohatí chuť, jahodám a růžím. Brutnák můžeme na záhon vysít i na podzim, vyklíčí do 3 týdnů, rostlina pak přezimuje ve formě přízemní růžice.


 
Brutnák je jednoletá bylina s vláknitým kořenovým systémem. Dorůstá do výšky 30 - 75 cm. Semena brutnáku vysazujeme na slunné místo do hlinitopísčité půdy obohacené o vápník. Vzejdou do 1-3 týdnů a jejich klíčivost je 90 - 100%. Celá rostlina je drsnochlupatá. Rostlina brutnáku má dvojí listy - růžice je má řapíkaté, stonek střídavé a podlouhle vejčité. Během vegetačního období je třeba její okolí pravidelně plít od plevele a okopávat. Později můžeme rostlinky jemně přihnojit kompostem nebo kopřivovým výluhem. V případě, že je porost brutnáku velmi hustý, mohou ho napadnout mšice, které můžete likvidovat postřikem určeným na savý a žravý hmyz (postřik proti hmyzu). Ve formě s mechanickým rozprašovačem je k dostání například přípravek Mospilan. Brutnák kvete nádhernými, úhlednými a klopeným modrými kvítky, které nevýrazně voní. Naopak lístky brutnáku chutnají neobyčejně osvěživě. Chutí připomínají okurky s příchutí cibule. Plody brutnáku lékařského jsou tvrdky.


 
Sbíráme jeho květ nebo nať v období na začátku kvetení v průběhu června - září. Sklizenou směs brutnáku sušíme v tenkých vrstvách, protože schne velmi dlouho a dodržujeme max. teplotu 35 ° C. Usušenou směs uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách, které ji chrání před světlem a vlhkem. Zajímavostí je, že nať brutnáku obsahuje dusičnan draselný, který při jejím spalování vytváří jiskření, které je provázeno lehkými výbušnými zvuky.
 

 

Brutnák v kuchyni i kosmetice

Směs  získanou z rostliny brutnáku, případně jeho čerstvé listy nikdy nevaříme, pouze dusíme na másle nebo na cibulce, popřípadě ho můžeme za čerstva připravit jako špenát. Zdobíme nebo ochucujeme jím pokrmy a míchané nápoje. Při nakládání okurek, zelí a další zeleniny můžeme brutnák přidat do nálevu. Při neslané dietě mohou právě listy brutnáku nahradit v pokrmech sůl.
 


Listy brutnáku se v kosmetice přidávají do zábalů na obličej určených pro suchou pokožku. Šťáva z jeho listů se přidává do přípravků určených k čištění pleti.
 

 

 

brutnak lekarsky

 

 

 

Brutnák jako lék

Zejména v domácím prostředí vypěstovaná rostlina brutnáku má protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky. Příznivě ovlivňuje dýchání, posiluje srdeční sval a ochraňuje cévy před kornatěním. Někteří vědci ho považují za nejúčinnější přírodní lék na srdce, neboť působí pomalu, ale trvale. Brutnák se používá i k ošetření vnějších ran, vřídků, chronických vyrážek a popálenin. Čaj z brutnáku můžeme použít na obklady na unavené oči.


 


Připravuji z něj nejčastěji čaj a odvar. Brutnákový čaj uděláme tak, že 2 lžíce bylinné směsi zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a pak scedíme.


 


Z jeho semen můžeme získat olej, který blahodárně působí na růst vlasů a nehtů, povzbuzuje látkovou výměnu v organismu a v neposlední řadě příznivě působí na léčbu atopického ekzému, lupénky a akné. Zároveň napomáhá lidskému organismu vytvářet protizánětlivé a protikřečové látky v těle. Olej totiž obsahuje 20 - 25 % nenahraditelné kyseliny gama - linolenové (GLA), kterou lidský organismus nedokáže sám vyrobit, proto ji musí přijímat jako součást potravy.
 


V lidovém lékařství připravujeme odvar z mladých lístků a květů, který prý slouží k pročištění krve, posiluje srdce a nervy, působí na kašel a příznivě ovlivňuje revmatické bolesti.

 


 
Není vhodné jej používat v jakékoliv formě, pokud pravidelně užíváte antidepresiva a antikolaguační léky. Zároveň není vhodné jeho užívání v těhotenství a kojícími matkami. Nedoporučujeme jej kombinovat s česnekem a ginko bilobou. Neužívat ho dlouhodobě.

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem