Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Domácí pečený čaj

Zvěřejněno 2014-02-02

  • Domácí pečený čaj

Pečený čaj možná znáte z obchodů pod označením "babiččin ovocný čaj." Nic se však nevyrovná domácímu, čistě přírodnímu výrobku. Přitom jeho výroba není nijak obtížná!
 

Pečený čaj je ovocnou pochoutkou v létě i v zimě. V Chladných měsících jej upravíme jako horký kořeněný ovocný čaj pro zahřátí, v létě jej zalejeme studenou vodou s kostkami ledu a máme osvěžující nápoj.

Pečený čaj je čistě přírodní, jen ovoce a cukr, nemusíte se bát žádných konzervantů, barviv a umělých sladidel.

Použít můžeme spoustu různých druhů ovoce a kombinovat je podle chuti. Hledáte originální dárek k narozeninám nebo pod stromeček?

Sada skleniček s domácím pečeným čajem ozdobených hezkou cedulkou s popiskem, případně s kouskem látky přes víčko vypadá velmi dobře a každou hospodyňku potěší. Sklenička je milá i jako drobná pozornost třeba při návštěvě. 
 

 Recept na výrobu

Na přípravu pečeného čaje potřebujeme ovoce, koření a cukr. Ovoce je nejlepší čerstvé, můžeme však použít i mražené. 

tip

Aby měl čaj intenzivní, vyváženou chuť, měly by zhruba polovinu váhy ovoce tvořit kyselejší druhy, jako je například rybíz - díky červenému rybízu navíc nálev získá krásnou červenohnědou barvu

K přípravě čaje můžeme použít prakticky všechny druhy ovoce včetně citrusů, nevhodný k pečení je banán.

Ovoce omyjeme, drobnější druhy (rybíz apod.) použijeme celé, větší vypeckujeme a oloupeme, pokud je potřeba, a nakrájíme na drobnější kousky. Jablka ani hrušky loupat nemusíme.

Můžeme použít citrony (obzvlášť, pokud máme převahu sladkého ovoce a chybí zde kyselá chuť) - použijeme 1-2 citrony na 2 kg ovoce, případně navíc ještě citronovou šťávu nebo limetky.

Citrony můžeme oloupat nebo použít i s kůrou - kůra dodá čaji pikantní, jemně nahořklou chuť.


Citrony nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi.

Cukru potřebujeme kolem 1 kg na 2 kg ovoce. Pokud máte radši sladší a ovoce je hodně kyselé, můžete použít až 1,5 kg. Naopak, pokud sladíte málo nebo chcete každému dát možnost výběru, můžete množství cukru snížit i na 0,5 kg.

tip

Pokud chceme použít citrony i s kůrou, je třeba koupit chemicky neošetřené plody (bio kvalita) nebo je dlouho máčet a drhnout v teplé vodě


Koření používáme klasické "vánoční" - skořici, hřebíček, badyán, anýz a podobně. Hezky vypadají celé kousky koření ponechané ve skleničkách - hvězdičky badyánu a smotky skořice, zároveň však použijeme i trochu mletého koření pro lepší ochucení.

Směs dobře promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Pečeme v troubě na 200 °C zhruba 30 - 45 min, dokud ovoce nepustí šťávu, můžeme občas promíchat.

tip

Čaj můžeme ochutit i rumem - v zimě určitě čaj s rumem přijde vhod. V tomto případě přilejeme 1-2 dcl rumu po vytažení z trouby, dřív, než směs zchládne. Pokud chcete rum jen v některých skleničkách, vlijte do každé z nich po lžičce alkoholu a doplňte ovocnou směsí.


Po vytažení z trouby ještě horkou směs plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a položíme vzhůru nohama.

Pokud chcete, aby skleničky vypadaly hezky jako dárek, vystřihněte čtverce z látky (dobře vypadá kostkovaná nebo jednobarevná tkanina, nevhodné jsou umělé materiály) a přivažte je přes víčko přírodním provázkem nebo přigumičkujte.

Vhodné je vyrobit i cedulky s popisky sklenic - vy ani případný obdarovaný potom nezapomenete, co je vlastně uvnitř.


Zaujal Vás článek a dozvěděli jste se něco nového? Podpořte náš web jeho sdílením!

Za tým Semena-reostliny.cz napsala Eliška Kadlecová 





Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Související produkty

Komentáře

module-psblog-posts

OdKomentář
Marie
2014-02-05

Chci se zeptat..dá se udělat i bez cukru?

Martina Kelíšková
2014-02-05

Zdravím. Asi před dvěma týdny jsem dělala pečený čaj. Teď se mi ale nahoře na tom ovoci objevila plíseň. Můžu s tím ještě něco dělat, nebo prostě musím všechny sklenice vyhodit? Předem děkuji za odpověď.

Eliška Kadlecová
2014-02-19

Dobrý den,
čaj se dá jistě udělat i bez cukru, bude však hodně kyselý a bylo by nejspíš vhodné používat sladší druhy ovoce. Také je třeba dát pozor na správnou konzervaci, protože dostatek cukru do jisté míry pomáhá i chránit před plísní.

Co se týče plísně na ovoci, musím Vás bohužel zklamat - jakmile se jednou objeví, nedá se nic dělat. Rozhodně nezkoušejte jen odstraňovat plesnivou část - když už je plíseň rozeznatelná okem, bývá prorostlá celou sklenicí...

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích