AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Chilli papričky od semínka

Zvěřejněno 2011-12-19

  • Chilli papričky od semínka

Tento průvodce je určen pro každého, koho napadlo, že by mohlo být zábavné pěstovat chilli papričky. Možná jste je ještě nikdy nepěstovali, možná jste předtím nepěstovali vůbec žádnou rostlinu. Po trochu hledání na interetu jste naprosto přesyceni rady a informacemi; nejistí, kde začít.

 

 

Internetová stránka „thechileman” není zaměřena pro profesionální pěstovatelé, ale když začneme mluvit v průvodcích o vermikulitě a vyhřívaném propagátorovi, asi začnete přemýšlet, zda je vůbec pěstování chilli papriček vhodné i pro Vás.

 

Prosím, nenechte se odradit, zde je snadnější cesta. Ano, my rádi necháváme vyklíčit naše semínka, používáme vyhřívané rohože, využíváme výhodu odvodnění půdního mixu díky perlitu. Ale Vy toto vše dělat nemusíte. Může být až neuvěřitelně snadné pěstovat rostliny Chilli. Proto je tu náš průvodce pro začínající pěstitele nebo pro ty, kteří se nechtějí zatěžovat komplikovanými záležitostmi...

 


Obsah: sázení chilli, přesazování, průvodce výsevem, teplota a vláha, čemu se vyvarovat

 

 

Semínka papriček

Abyste mohli nechat vyrůst své první Chilli papričky, potřebujete nejdříve semínka (semena chilli papriček). Je mnoho úžasných variant papriček, ze kterých si můžete vybrat. Ale pro naprosté začátečníky, kteří chtějí mít garantované, že brzo uvidí lusky Chilli, je zřejmě nejlepší zvolit Capsicum Anuum, které většinou rostou rychleji. Můžete si je koupit v místním zahradním centru nebo v naší sekci nazvané příznivci lusků, kde naleznete doporučené dodavatelé semínek. Anebo pokud chcete, je to tak snadné, prostě stačí si jednoduše skočit do Vašeho místního supermaketu, koupit si pár papriček a z nich vyjmout semínka.

 


Klíčení semen

Klíčení je pravděpodobně nejdiskutovanější stádium v rámci pěstování Chilli papriček, které nabízí nejvíce možností. Nyní, když už máte své semínka, trik spočívá v jejich přeměně na rostliny. První stádium této přeměny je nechat semínka chilli naklíčit. Hlavními požadavky pro naklíčení je teplo, vhlko a dostatek kyslíku. Semínka můžete nechat naklíčit v čemkoliv, od papírového kapesníčku až ke kostkám minerální vlny, ale nejlepším zprostředkovatelem růstu je půda.

 

Je vcelku jedno, co použijete k udržení zeminy. Jestli to bude propagátor nebo jednoduchá plastická truhla s malými odvodňovacími dírami Vámi vytvořenými na jejím dně, aby bylo zabráněno vodě promáčet zeminu. Semínka rozsejte na povrch zeminy a pak je pokryjte další zeminou. Ale pouze tak, aby semínka byla jen těsně pod povrchem zeminy, asi tak 3 milimetry. Semínka mají totiž v zásobě jen tolik síly, aby se vyklíčením dostala více na světlo, takže pokud je zasadíte moc hluboko, nebudou mít dostatečnou sílu dosáhnout povrchu zeminy.

 


Abyste získali k semínkám vláhu, potřebujete zalévat povrch zeminy. Ne příliš, chcete udržet půdu vlhkou, ne bažinatou. Konečnou ingrediencí je teplo. V tomto stádiu není požadavek na světlo, ideální je jejich umístění ve vestavěné skříni na sušení prádla teplým vzduchem (či místu jemu podobném), například někde nad radiátorem či kdekoliv, kde bude teplo. Mějte ale přitom na mysli, že je nechcete upéct a příliš mnoho tepla rovněž snižuje vlhkost zeminy.

 


 

Bylo klíčení úspěšné ?

Semínkám nyní bude trvat několik dní až několik týdnů, než se proderou na povrch, a to dle varianty, kterou pěstujete. Vaše trpělivost bude odměněna jejich vyrazením na povrch.

 

Sazenice těchto rostlin jsou velmi citlivé a choulostivé, proto je nejlepší se jich nedotýkat. Teplo a vlhko je stále důležité, ale nejdůležitějším prvkem se nyní stává zejména množství světla, které sazenice obdrží. Proto umístěte svoje rostlinky na jižní okna nebo do teplého skleníku, pokud máte tu možnost.

 


chilli papricky

 

 


Přesazování mladých rostlinek

Rostliny Chilli všeobecně vytvářejí řadu lístků po páru. První řada se nazývá semínkové listy, další řada je první opravdovou řadou lístků. Ihned jak Vaše sazenice tyto lístky vytvoří, je potřeba sazenice přesadit do větší nádoby, aby měly dostatek místa k růstu. Květináče jsou snadno k dostání a levné.

 

Nezáleží na velikosti, kterou používáte, ale mnoho lidí začíná s plastovým květináčem o velikosti cca 10 cm v průměru a postupně přesazují, jak se kořeny začnou prodírat přes odvodňovací díry. Jejich ponecháním v malé nádobě můžete zkontrolovat velikost Vaší rostliny Chilli. Můžete být spokojeni rovněž s 15 cm nádobou, aby Vaše rostlina mohla pěkně stát na kuchyňské okenní římse, nebo abyste se mohli dívat na Váš prázdný pivní džbán v pozadí Vaší místní hospůdky.

 


Správná výživa

Další černou magií kolem pěstování Chilli papriček je umělé hnojivo. Většina se spokojí s mixem NPK, kde je dusík, fosfor a draslík. Příliš mnoho dusíku ale může způsobit, že Vaše rostliny budou plné lístků, bez plodů a příliš málo naopak to, že Vaše rostlinky zežloutnou a zvadnou. Ale nemusíte se zabývat umělým hnojivem, pokud nechcete. Správná rovnováha světla, vody je opravdu vše, co Vaše rostliny ve skutečnosti potřebují. Dokud zemina je více méně přiměřená, rostliny budou schopné získat si z ní všechny živiny, které potřebují.

 


Papričky kvetou a začínají plodit

Až Vaše rostliny začnou kvést, začíná Vám práce. Z květů vzejdou plody. Zde si rovněž můžete načíst mnoho informací o tom, jak nejlépe opylovat květy rostlin Chilli, ale věřte nám, toto bude opravdu fungovat – stačí v případě, že již je několik květin na Vaší rostlině rozpučených, tříst prsty kolem střední části květů, abyste z nich pochytili pyl a opakujte to několikrát na každé z květů. Toto pomůže dostat pyl k okvětní tyčince a začne chemickou reakci, která je potřebná k tomu, aby byly vytvořeny plody.

 


Zralé chilli papričky

Pokud se vše podaří, okvětní lístky začnou postupně opadávat, jak střední část květů se začne nepatrně zvětšovat. To je fáze, kdy papričky chilli začínají růst. V závislosti na variantě, kterou jste se rozhodli pěstovat, lusky chilli se začnou formovat a skončí tvarem dle varianty. Pokud se budete nadále dobře starat o svou rostlinu, bude pokračovat v produkci plodů až do podzimu a možná dokonce i poté.


Prosím jen si uvědomte, toto je opravdu základ A, B, C k pěstování Chilli papriček. Tento průvodce byl vytvořen z důvodu, aby Vám ukázal a ujistil, jak je vcelku snadné papričky Chilli pěstovat, a to i v případě absolutně žádných předchozích zkušeností.

  

 

Průvodce výsevem aneb jak na semínka

 

Zdravé semínka jsou latentní živou věcí. Abyste dostali většinu z Vaších semínek, je užitečné trochu rozumět jejim potřebám. Chileman průvodce je zaměřen na všechny aspekty, které mohou souviset s osevem Chilli, konkrétně čtyřmi nejzákladnějšími veličinami, které jsou požadovány, aby semínka úspěšně ukončila svoje klidové období: životaschopnost semínek/vláha/teplota/prostředek použitý k pěstování.

 



chilli papricky

 


Kdy byste měli začít osévat?

Odpověď na tuto otázku záleží na tom, zda plánujete pěstovat Vaše rostliny vevnitř domu či venku. Pokud vevnitř domu, kde můžete používat umělé osvětlení, můžete je začít zasévat kdykoliv chcete. Pokud nakonec plánujete přemístit Vaše mladé rostliny ven, místní klimatické podmínky, zejména teplota a přírodní úroveň světla, diktují vhodnou startovací dobu. V Chilli začínají rozsévat semínka doma 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Ve Velké Británii to je většinou na začátku února až prostřed března. Mnoho variant potřebuje nejméně 6 až 9 měsíců, aby plně vyrostlo a vytvořilo plody. Když tedy začnete v únoru, budete mít mnoho báječných papriček od července do října.


 

Životaschopnost semínek

Zdraví Vašich sazeniček bude značně ovlivněno kvalitou původních semínek. Kupujte semínka pouze od uznávaných dodavatelů, jakými jsou například ti, kteří jsou uvedení v Chileman databázi. Lepší dodavatelé se starají o semínka preparáty, aby eliminovali možnost vzniku nemocí. Pokud používate semínka, které pochází z předchozí pěstovací sezóny, vhodný odběr a správné uskladnění semínek bude mít rovněž velký vliv na jejich životaschopnost.

 

Podívejte se na Chilemans průvodce na odběr semínek pro další informace. Uskladněné semínka by měla být pravidelně testována, aby byla zkontrolována jejich životaschopnost. Můžeme jen doporučit kontrolu semínek před jejich setbou, abyste zvýšili šanci, že Vám porostou zdravé sazeničky. Měli byste vyřadit jakékoliv, které jsou zdeformovány, prasklé či se změnou barvy. Tmavé skvrny na semínkách mohou být znakem nemoci.


 

Test klíčivosti

Test klíčivosti je užitečná metoda, která kontroluje životaschopnost nově koupených či uschovaných semínek. Před použitím tohoto testu se pokuste zjistit trochu víc o požadavcích k vyklíčení a času, který potřebuje Vámi vybraná odrůda k tomu, aby začala růst, zejména pokud jde o variantu, s kterou máte málo zkušeností. Některé druhy, zejména Chinensea divoce rostoucí odrůdy, jsou například notoricky známé mezi pěstovateli Chilli pro jejich slabý podíl úspěšného vyklíčení a dlouhé klíčící časy. Trpělivost je zde žádoucí i díky tomu, že některé varianty, jako je například Habanero a Tepin mohou začít klíčit až za 6 týdnů.

 

Abyste začali test klíčivosti, rozložte několik semínek na část vlhké kuchyně, nebo kapesníčku s normálním mřížkovým vzorem (aby se Vám lépe počítalo). Čím více semínek použijete, tím přesnější bude test. Zakryjte semínka dalším listem papíru, opatrně jej složte a umístěte dovnitř něčeho, co udrží vláhu, například čistě plastického samotěsnicího mrazícího pytlu. Uchovejte je pak v tomto pytlu při stálé teplotě někde v teple, např. vestavěné skříni na sušení prádla teplým vzduchem (či místu jemu podobné), nebo na topné rohoži.

 

Za 5-10 dnů spočítejte a odložte rašící semínka. Vraťte semínka na jejich teplé místo a vypočtěte podíl naklíčení (procento semínek, které naklíčela v rámci všech těch, které byly testovány). Pokud dalšich několik týdnů již žádné semínka nezačnou rašit, můžete si být vcelku jisti, že všechny životaschopná semínka, která byla otestována, že by měla vyklíčit, již vyklíčila.

 

Mějte na paměti, že dobrý podíl klíčivosti neznamená, že budete mít mnoho zdravých, bujných rostlin. Ony sice mohou okamžitě vyrašit na teplém papírovém kapesníčku, ale může být pro ně těžké vyrůst do dospělosti. Mladé sazeničky s nízkou životní silou jsou více náchylné k mutaci nebo nemoci. Abyste si zajistili, že Vám vyroste nejméně jeden exemplární vzorek od každé odrůdy, měli byste nasadit nejméně půl tuctu semínek.

 

Povšimněte si, že ihned jak semínka začnou rašit, potřebují ke svému dalšímu růstu mnoho světla. Pokud je připravíte o dobré světlo (ať již umělé či přírodní), budete mít hodně dlouhých, vytáhlých rostlinek. Většina semínek, které jsou poskytované komerčními dodavateli semínek, by měla mít míru naklíčení nad 80%. U semínek, kde poměr klíčení je menší než 50%, u nich by měla být zopakována zkouška a pokud bídný poměr úspěšného klíčení přetrvává, ohlaste to danému dodavateli semínek.

 

 strom chilli papricek

 

 

Zlepšení naklíčení

Pěstitelé Chilli a společnosti poskytující semínka používají různé techniky ke zvýšení poměru úspěšného klíčení. Mezi nejvíce používanými jsou fyzikální skarifikace a chemické předmáčení:

 

 

    • Ohledně fyzikální skarifikace jde o to, aby se buď odstranila část semínek nebo ztenčil vnější obal semínek, což pomůže k jejich naklíčení. Toto může být provedeno buď ostrým nožem nebo kouskem brusného smirkového papíru.

 

    • Chemikální skarifikace (předmáčení) zahrnuje buď změkčení vnějšího obalu semínka nebo napodobení chemického procesu ptačí zažívací soustavy, přírodního způsobu, jak podpořit semínka v jejich klíčení. Toto je oblast, kde se vyskytuje nejvíce mýtů a pověstí mezi pěstovateli Chilli a která nabízí různé řešení namáčení semínek, od použití různých chemických substancí, přes neobvyklé hormony, jako je kyselina gyberelová (GA3) k obyčejnějším řešením, například namáčení ve vodě z vodovodu, slabém čaji, či dokonce v holubím trusu.

 


The chileman zjistil, že jednoduché namáčení semínek v obyčejné vodovodní vodě přes noc, aby se změkčil vnější obal semínka, je pro většinu variant stejně efektivní, jako jakékoliv jiné nyní módní chemické nástroje.

 

Zabránit problémům s možným vznikem nemocí můžeme pomocí i jejich propláchnutí v octě, který redukuje možnost takového problému. Chileman si rovněž všiml velkého úspěchu naklíčení semínek, zvláště divoce rostoucích a čínských druhů, pokud použijeme čajovou metodu nebo metodu holubího trusu, přestože později pak semínka vcelku páchnou!

 

 

Čajová metoda

Říká se, že za úspěchem této metody stojí třísloviny v čaji, které změkčí obal semínka. Tuto službu nám poskytne jakýkoliv čaj, ale několik pěstitelů má vyzkoušené, že zejména heřmánkový čaj je zvláště dobrý. A to díky svým protihoubovými vlastnostem, pomáhá snížit možnost uhnití.


1. Odstraňte čajový sáček a vypijte čaj.

 

2. Uvařte další šálek čaje se stejným čajovým sáčkem a nechte ho máčet na několik dalších minut. Nyní máte vytvořenou metodu slabého čaje.


3. Umístěte semínka mezi dva kusy kuchyňského papírového ubrousku, položte jej na talířek a přelijte papír dostatečným množstvím čaje, aby papír vodu nasáknul (vypijte zbývající čaj).


4. Opatrně přeložte ubrousek a umístěte jej přes noc na teplé místo.


5. Po vší této těžké práci si uvařte za odměnu další šálek čaje.

 

 


Vláha

Během klíčícího procesu semínka přijímají vodu a začínají se zvětšovat, dokud se malé sazeničky neproderou z obalu semínek a začnou si vytvářet vlastní výživu díky fotosyntéze. Přestože vláha je nepostradatelná pro klíčící proces, podporovatelem růstu by mělo být zejména vlhko, ale pozor, ne mokro. Prostředí, které je spíš přímo mokré a bažinaté, promáčené vodou, podporuje odumírání a plesnivinu a semínka budou pravděpodobně spíše hnít než klíčit.

 


Teplota zeminy

Rostliny Chilli mají stejně jako jejich genetický příbuzný rajče úrodu v sezóně s teplým počasím. To znamená, že nejen vlhké prostředí, ale i dostatečné teplo je potřebné k tomu, aby semínka Chilli přerušila své vegetační období. 


Nicméně dokonce i v případě optimálních podmínek může být proces klíčení pomalý a nepravidelný z důvodu, že míra přechodné nečinnosti je značně pestrá mezi jednotlivými druhy. 


Některé druhy tropického původu, zejména druhy Chinense a divoce rostoucí odrůdy, mají tendenci mít dlouhé vegetační období vyjádřené jejich pomalými klíčícími časy (často více než 6 týdnů) a vyššími požadavky na teplotu půdy (75oF-90oF). Na druhé straně, semínka každoročních druhů; kam patří například zvonové papriky a mnoho z okrasných odrůd, mají o mnoho slabší míru doby nečinnosti a vyklíčí snadno dokonce i v nižších teplotách (50oF-75oF).

 

Bez ohledu na odrůdu byste měli mít jako základní pravidlo v patrnosti zejména teplotu mezi 75oF-90oF (24oC-32oC) s optimem kolem 85oF. Světlo není rozhodujícím kritériem během procesu klíčení, ale teplo je naprosto zásadní. Semínkový propagátor, vestavěná skříň na sušení prádla teplým vzduchem (či místo jemu podobné), vrch chladničky nebo vnitřek staré elektrické přikrývky, toto vše jsou vhodná místa pro vytvoření dobrých podmínek pro klíčení.

 

 

Důležité jsou ingredience

Všichni pěstovatelé Chilli mají svou tajně střeženou směs kombinace půdy. Kdo je může obviňovat při obrovském množství kombinací tohoto média podporujícího růst rostlin, z kterých je možno si vybrat. Rašelina a jíl, základní směsice; perlit (foma sopečného popele), vermikulit (slída rozpínaná teplem), kostky minerální vlny a hypodroponie, to jsou vše možnosti, které jsou běžně užívané. Takže co je nejlepší? Je asi lehčí vyjmenovat všech 3500 variant, co existují v seznamu chileman databáze, než najít odpověď na tuto otázku!

 

Mnoho zkušených pěstitelů se spoléhá na hydroponii (pěstování rostlin na základě chemického řešení než užití půdy) a má to mnoho svých výhod. Jedna z nedostatků je ale jejich cena. Tradiční médium růstu založený na zemině je o hodně více dostupné začínajícím pěstitelům, takže chileman se rozhodl zaměřit na tuto oblast.

 

Papričky Chilli preferují růst ve světlé, dobře odvodněné půdě, kde pH úroveň je kolem 6 (mírně kyselá). Stejně jako dostatečné teplo a vláha je ale rovněž potřebný dostatek vzduchu, který potřebují zejména kořeny mladých rostlin. Přídavek perlitu nebo vermikulity k sterilnímu mixu půdy může rovněž pomoci zastavit stlačování půdy a zlepšit půdní provětrávání.

 

Když začínáte zasévat, měli byste se rovněž vyhnout takovému půdnímu mixu, který je bohatý na přidané soli, kostní moučku nebo další umělá hnojiva, protože mohou spalit křehké mladé kořeny. Chileman také věří, že by se mělo chránit prostředí, a proto doporučuje používat bezplatný rašelinový kompost, kdykoliv je to jen možné.

 

Ať již použijete jakýkoliv půdní mix, rašelinový kompost s dostatkem vláhy pokropený vermikulitem, perlitem nebo ostrohranným pískem Vám zajistí, že Vaše sazenice budou mít dobrý základ k úspěšnému životu.

 


Nejlepší mix zeminy:


Pět kusů bezplatné směsice semenné rašeliny smíchejte s jedním kusem vermikulity a 1 kusem perlitu. Když začínáte zasévat, používejte pouze čerstvé semenné komposty. Nepoužívejte půdu ze zahrady nebo předešle otevřenou směs, která stravila polovinu svého života uskladněná v garáži.

 

Obojí totiž bude pravděpodobně obsahovat plevel, brouky a houbovité patogeny, které mohou zabít Vaše malé sazeničky skoro okamžitě, jak naklíčí. Konec konců sterilní půdní mix není drahý a je snadno dostupný v jakémkoliv zahradnickém centru. Pokud opravdu trváte na využití zahradní zeminy nebo staré zeminy, zkontrolujte, že zemina je očištěna od plevele a sterilizujte ji, abyste omezili možnost výskytu nežádoucích půdních organismů.

 

Můžete sterilizovat zeminu tím, že ji přelijete vařící vodou nebo ji můžete péct na 180F v troubě 45 minut. Nicméně ten daný zápach a těžkosti, co s tím souvisí, proč se tak obtěžovat! Případné vaničky na semínka by měly být rovněž důkladně vyčištěné vařící vodou a slabým bělícím roztokem předtím, než je použijete, protože samozřejmě nemá smysl používat sterilizovanou zeminu, pokud Vaše vanička/květináč mohou být prolezlé nemocemi. Chileman se rovněž přiklání k možnosti používat mnohobuňkové osévací mísy, protože to ulehčí život v průběhu procesu přesazování.

 


 chilli papricka

 

 


Čemu se při pěstování vyvarovat ? 

Častý důvod neúspěchu je zasazení semínek příliš hluboko. Semínka mají pro sebe dostatek živin jen pro omezenou dobu určenou pro růst a malé semínka zaseté příliš hluboko brzo vyčerpají všechnu svou sílu a uhynou dříve, než dosáhnou povrchu.

 

 

Tipem pro Vás může být proto jejich umístění na půdním povrchu a použít nějaký květináč (s dírami ve spodní části) k tomu, abychom díky němu jemně prosívali půdní směs přes semínka, pokrývajíc semínka zeminou v hloubce asi 2 až 3 milimetry.

 

 

Nakonec, ať již používáte jakékoliv semínka, nezapomeňte je označit nápisem. Není nic horšího než čekat měsíce, než si vůbec budete moci identifikovat, co za druh pěstujete. Zejména když existuje na 3.000 variant, z kterých pak zpětně můžete usuzovat. Mějte na paměti, že můžete použít Chileman databázi, aby Vám pomohla. Ihned jak se objeví sazeničky a rostou, zkontrolujte na Chileman průvodci, jak pěstovat sazenice a jak provést jejich následné přesazování.

 


 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

module-psblog-posts

OdKomentář
Majkl
2015-09-02

klíčit jsem začal v polovině prosince,první plod sklidil na konci srpna,z 10 semínek mám 3 rostliny-habanero žluté,červené a třetí teprve kvete,snad jolokia naga bhut,nwm...ostatní nepřežili i díky sahání na ně a asi i nedostatek světla je zahubil..výška od 30cm do 60cm,květináče o pruměru 30cm,cca.15-20 ks-zatím-na rostlinu,3druhy zeminy,tož nvm kde se stala chyba...ale na 1.pokus vcelku úspěch takže radost s papriček je....jedna habanero spolehlivě sundá až 10 lidí...chuť výborná,pálivost brutální...ostřejší odrůda netřeba ale taková pálivost milion láká k pěstování též....hodně papriček a ostrou chuť všem..Olá... :-)

Vylepši článek svým komentářem