Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Pěstujeme majoránku

Zvěřejněno 2013-11-19

  • Pěstujeme majoránku



Majoránka je v české kuchyni hojně používaným kořením. Můžeme si ji vypěstovat i sami na zahrádce a nasušit si ji na zimu, nebo ji mít neustále po ruce doma v květináči.

Na péči je přitom opravdu nenáročná a zároveň pomáhá při mnoha neduzích, především různých trávicích obtížích.
 

Jedná se o letničku, někdy i dvouletku, kterou můžeme využívat čerstvou i sušenou. 


 

 V tomto článku se dočtete: pěstování majoránky, majoránka v kuchyni, majoránka - účinný lék

 


 

Pěstování majoránkyMajoránku můžeme pěstovat i v květináči

Základem každého úspěšného pěstování je výběr vhodného stanoviště. Pro majoránku vybíráme místo slunné, s prohřátou půdou. I

deální je propustná půda s dostatkem živin. Pokud je živin málo, měli bychom v průběhu vegetace občas rostlinky přihnojit, nejlépe organickými hnojivy.

Vyséváme buď koncem dubna přímo na záhon, nebo v průběhu dubna do květináčů v teplé světlé místnosti pro předpěstování sazenic.

Semena překryjeme jemnou vrstvičkou zeminy či substrátu. Předpěstované sazenice vysazujeme na záhon v druhé půli května.

Rostliny můžeme pěstovat po dvou společně, mezi dvojicemi necháme 10 - 20 cm rozestup.



Majoránku si můžeme pěstovat i v květináči, abychom ji měli vždy čerstvou a po ruce. Vyžaduje pouze dostatek světla. 
 

 Použití v kuchyni

tip

Majoránku přidáváme do jídla až ke konci vaření nebo rovnou do hotového pokrmu. Používáme pouze listy, které zdrhneme ze stonku.


Oblíbená je majoránka k dochucování polévek a masitých jídel. Výborná je zejména na guláš, játra a zvěřinu, lze jí okořenit omáčky, saláty a díky své schopnosti podporovat trávení i tučná a luštěninová jídla. Je součástí mnoha kořenících směsí, výborně se kombinuje s pepřem, tymiánem, saturejkou, šalvějí, kmínem či rozmarýnem.

 

Použít můžeme stejně dobře čerstvou i sušenou majoránku. Pro delší skladování ji sušíme rozloženou nebo ve svazečcích ve stínu za teploty maximálně 40°C. Sušená nať by neměla zhnědnout, ale zachovat si nazelenalou barvu.

Skladujeme v papírových sáčcích nebo skleněných nádobách za nepřístupu vzduchu nejdéle 1 rok.
 

Účinný lék

Majoránka podporuje zejména trávení. Proto je často přidávána do těžkých tučných jídel - zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Dobře poslouží majoránkový čaj při střevních kolikách a průjmech, působí proti nadýmání.

Dokáže mírnit migrémy a uklidňovat, zároveň ale zahání ospalost. Používá se i při nachlzení a celkově k dezinfekci. Obklady z majoránky mohou ulevit při revmatických bolestech.



Vybírejte z bohaté nabídky bylinek v našem e-shopu!


Za tým Semena-rostliny.cz napsala Eliška Kadlecová

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

module-psblog-posts

OdKomentář
Karel
2014-02-05

Lze ji pěstovat i přes zimu?

Andrea Nováková
2014-02-05

Dobrý den. Zasadila jsem ze semen několik keříků a když jsem jeden sestřihla, tak se po celém keříku objevily červené vzdušné kořeny. Poradíte mi co to je?

Eliška Kadlecová
2014-02-19

Dobrý den,
ano, při dostatečném množství světla lze majoránku pěstovat v květináči i přes zimu.
Co se týče vzdušných kořenů, jedná se pravděpodobně o přirozený proces, kdy se majoránka snaží zakořenit na co nejvíce místech to jen jde. Může to být podpořeno vyšší vzdušnou vlhkostí. Každopádně se nejedná o nic závadného, naopak pokud byste chtěla majoránku množit, řízky se vzdušnými kořínky rychle a bezpečně zakoření...

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích