AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Jak správně zazimovat zahradu

Zvěřejněno 2013-10-18

  • Jak správně zazimovat zahradu




S příchodem podzimu nás čeká nejenom sklizeň, ale i zazimování zahrady. Ať už máme užitkové záhony nebo okrasnou zahradu, za zimu je musíme řádně připravit. Vaši péči v dalším roce odmění zdravý růst a nepoškozené rostliny.

 

K většině zimovacích prací je nejvhodnější období od poloviny října do začátku listopadu.

 

 

V zahradě je třeba se postarat o nábytek, trávník, stromy, květiny, záhony a případně i o skleník nebo jezírko. Půdě můžete do dalšího roku velmi pomoci aplikací tzv. zeleného hnojení.

 

 

Nábytek a další vybavení zahrady

Všechen dřevěný a plastový nábytek bychom měli na podzim, kdy jej přestaneme používat, uklidit na nějaké suché místo. Voda a mráz jej totiž rychle ničí.

Pokud je nábytek příliš těžký nebo nejde přenášet z jiného důvodu, měli bychom jej alespoň zakrýt nepromokavou plachtou a tu pevně přivázat. Stejně naložíme se vším ostatním nářadím a vybavením, kleté by ve vlhku a mrazu mohlo doznat úhony. Dětská pískoviště vyčistíme a také překryjeme plachtou.
 

Trávník

 Už na začátku podzimu (v průběhu září) bychom měli trávníku dopřát vertikulaci (provzdušnění). Později (v říjnu) jej posekáme (asi na 5 cm), odstraníme posečenou trávu a různé organické zbytky.

Listí shrabeme
hráběmi pryč z trávníku. Všechny tyto odumřelé části rostlin mohou při dlouhém ležení pod vrstvou sněhu zapříčinit napadení trávníku plísní.

Velmi důležitou činností na podzim je poslední přihnojení trávníku. Vhodná jsou hnojiva s nižším obsahem dusíku (který podporuje růst), zato se zvýšeným obsahem draslíku (pro zvýšení odolnosti k mrazu).

 

 

Stromy

U ovocných stromů se přesvědčíme, že jsme sklidili všechny plody z větví. Ponechadé plody totiž napadají houby rodu Monilia a prorůstají z plodu do stromu. Vzniká tak vážné houbové onemocnění nazývané monilióza. Způsobit je mohou jak rozměklé, hnijící plody, tak i tzv. mumie - plody tvrdé, vysušené a svrasklé.

tip

Před mrazem a okusem můžeme kmeny stromů ochránit různými obaly - pletivem, bílými platovými kryty, jutou nebo třtinou. Nepoužíváme slámu, ve které se zabydlují různí škůdci.


Ujistěte se tedy, že na Vašich stromech nezůstaly žádné zapomenuté, třebas i nevábné plody. Bílý povrch plní ještě jednu důležitou funkci - odráží paprsky za slunečných zimních dnů. Ty totiž způsobují na holých tmavých kmenech velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí (může jít o desítky stupňů, protože přes den se tmavá kůra poměrně hodně ohřeje, kdežto v noci může teplota klesnout hluboko pod bod mrazu).

Toto střídání teplot způsobuje v kůře a lýku hluboké trhliny, mohou se ohlupovat i velké pláty a pruhy kůry. K tomu jsou náchylné například ořešáky a některé teplomilnější ovocné stromy. To je také důvod, proč se stromy na podzim natírají bílou barvou (vápenné mléko).
 

Pokud je pozim suchý, raději neopadavé dřeviny (jehličnany, rododendrony) důkladně zalejte. Právě proto, že neopadávají, potřebují i přes zimu alespoň malé množství vody, která se k jejich kořenům později přes zamrzlou půdu nedostane. Jestliže v zimě mrazy povolí a půda rozmrzne, opět jim zajistěte dodatečnou závlahu. Tak budete mít jistotu, že se jara dočkají živé a vitální.

 

Při zimování zahrady nezapomeňte na nábytek

 

I když je zahrada zasněžená, je třeba se o ni určitým způsobem postarat. 
 

Květiny

Na podzim je třeba vyjmout ze země cibulky některých květin - beginií, mečíků a jiřin. Očistíme je a uložíme v chladné bezmrazé místnosti.

 

Ostatní květiny ostříháme a překryjeme na zimu chvojím nebo je zasypeme rašelinou či kompostem.  Ostříhané růže a plaménky cráníme navíc netkanou textilií nebo jutovým pytlem.

 

  

Záhony a zelené hnojení

Všechny záhony před zimou odplevelíme. Můžeme vysít druhy určené pro zelené hnojení - hořčici, bob, pelušku nebo řepku. Necháme je narůst a předtím, než vykvetou (to může být i časně na jaře) je zapravíme do půdy. Tím dodáme zemině potřebné živiny. K zelenému hnojení je vhodné dodat i další součásti - granulovaný nebo uleželý hnůj a minerální hnojiva.

 

Zároveň záhon důkladně zryjeme. Pokud jsme neprováděli zelené hnojení, čekáme se zrytím co nejdéle ( hlavně kvůli škůdcům, kteří do nakypřené zryté půdy rádi kladou vajíčka) a zároveň přidáme kompost, hnůj nebo minerální hnojiva.

 

 

Skleník

Také ve skleníku se zbavíme všech plevelů a zryjeme zeminu.
 

tip

Hroudy hlíny nerozbíjejte, lépe promrznou do hloubky. Díky mrazu se postupně zjemňuje a zlepšuje půdní struktura.

Skleník bychom také měli každý podzim vydezinfikovat, protože v tomto uzavřeném prostředí se snadno množí škůdci a patogeny. K dezinfekci se hodí speciálně k tomuto účelu vyráběné sirné knoty, které jednoduše ve skleníku pověsíme a zapálíme. Skleník by měl být co nejlépe utěsněn a takto ponechán aespoň 2 hodiny. Poté je třeba skleník dobře vyvětrat, než do něj vstoupíme.

 

V průběhu zimy je někdy třeba odstraňovat ze střechy skleníku sníh nebo podepřít střešní skla. Jinak může při obzvlášť štědré nadílce sněhu (zejména mokrého a těžkého) dojít k naprasknutí nebo prolomení skel pod jeho vahou.

 

 Zimování je důležitá součást podzimní péče o zahradu

Umístěním krmítka na větve stromů pomůžete ptákům v zimním odobí s potravou. 

 

Jezírko

Jezírko je na podzim třeba hlavně chránit před padajícím listím. Můžeme jej buď každý den lovit síťkou, nebo přes jezírko přetáhnout plachtu, která jej ochrání. 

 

Pokud je jezírko mělké a promrzá až ke dnu, musíme z něj vystěhovat všechny vodní rostliny a zazimovat je v nádobě s vodou v bezmrazé místnosti. Stejně bychom se měli postarat o choulostivější druhy (vodní hyacinty a některé teplomilné lekníny) i pokud jezírko nepromrzá. O rostliny na břehu se příliš obávat nemusíme.

 

Ryby z promrzajících jezírek je třeba také vylovit a přemístit. Pokud má jezírko dostatečnou hloubku (alespoň 1 m) a tedy nepromrzá, ryby v něm většinou přezimují bez problémů. Přestaňte je krmit, když teplota klesne pod 12 stupňů.

tip

Jestliže v jezírku zůstávají přes zimu ryby nebo rostliny, měli bychom zajistit, aby hladina nezamrzla. 

Odstraníme z jezírka večkerou techniku (čerpadlo, UV lampy apod.), vysušíme je a uložíme. Všechny zbytky rostlin, které nejsou napadeny chorobami, můžeme použít k vytvoření kompostu.


Dobrý kompost je velice kvalitní hnojivo pro Vaši zahradu, obsahuje spoustu živin a minerálů a především huminové látky, které zlepšují kvalitu půdy i vitalitu rostlin. Poměrně snadno se kompost vytváří při použití kompostéru.

 
Proti zamrznutí poslouží plováky nebo i obyčejné míčky, které se pohybují a tím brání zamrznutí. Pomůže, pokud je občas rozvíříte tyčí, když půjdete okolo. 

 
 

Podívejte se, co Vám může nabídnout náš e-shop! Široká nabídka pomůcek k podzimní péči a zazimování Vaší zahrady!



Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz 

 




od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Související produkty

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem