Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Jidášovo ucho - léčivá pochoutka

Zvěřejněno 2013-09-11

  • Jidášovo ucho - léčivá pochoutka

Jidášovo ucho neboli boltcovitka bezová  (Auricularia auricula-judae; syn.: Hirneola auricula-judae) patří mezi jedlé, navíc i léčivé houby. Své jméno si vysloužila díky vzhledu připomínajícímu lidské ucho. Přídomek "Jidášovo" má původ v pověsti, podle které byla tato houba poprvé nalezena na stromě, na němž se oběsil Jidáš.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzhled

Plodnice boltcovitky jsou poměrně nápadné a nedají se splést s jinými druhy. Patří mezi dřevokazné houby, choroše. Najdete ji tedy na starých odumřelých kmenech a pařezech. Nejčastěji se vyskytuje na černém bezu, můžete ji však najít i na jiných listnáčích (javor, buk, vrba).

 

Plodnice mohou být v různých odstínech hnědé barvy, od téměř krémově po hnědočervenou. Mají miskovitý zprohýbaný tvar, velké jsou asi 2-12 cm. Nejvýraznějším poznávacím znakem je však jejich konzistence, která připomíná rosol nebo chrupavku, na omak se téměř zdá živá.

 

 

 

Léčivé účinkyJidášovo ucho je zvláštní houba připomínající rosol

Jidášovo ucho obsahuje množství důležitách prvků (vápník, draslík, hořčík a další) a antioxidanty.

 

 Napomáhá zlepšení kvality vlasů a nehtů a má pozitivní účinky na pleť. Zvyšuje schopnost těla čistit krev a odolávat infekcím. Také jde o vhodný doplněk stravy při rekonvalescenci.

 

Boltcovitku lze použít při výrobě obkladů na záněty a k léčení hemoroidů. Při aplikaci na pleť obličeje pomáhá v boji proti vráskám.

 

Vnitřně se užívá pro zlepšení funkce trávicího traktu, při žaludečních obtížích a ke snížení tlaku. Díky příznivému působení na cévy pomáhá předcházet infarktu, kornatění cév a trombóze.

 

 


Pěstování jidášova ucha

Jidášovo ucho je možné poměrně snadno pěstovat i doma. Vhodné je k tomu nějaké vlhčí, teplé místo, ideálně pařeniště nebo foliovník. Je však možné pěstovat boltcovitku i v bytě, třeba ve starém akváriu. Houby ke svému růstu nepotřebují světlo. Sklízet se mohou celoročně, ve volné přírodě plodí hlavně na podzim nebo v zimě, pokud je mírná. Doma pěstované houby bývají zpravidla značně větší

 

K úspěšnému pěstování potřebujete zdravou sadbu a substrát, ve kterém budete pěstovat. Ten si můžete buď koupit, nebo vytvořit doma sami. Jsou vlastně tři možnosti - použít staré větve nebo kmeny bezu (vyvrtají se do nich díry, naplní se sadbou a zalijí voskem), substrát ze slámy a substrát z pilin.

 

Substráty se po namíchání uzavřou do sáčků a sterilizují varem po dobu nejméně jedné hodiny. Potom po vychladnutí můžete k substrátu přidat sadbu. Substrát je třeba udržovat vlhký a udělat otvory do sáčků, ze kterých budou vyrůstat plodnice.

 

Pilinový substrát: K pilinám z listnatých stromů přimíchejte asi 10% otrub a trochu mletého vápence.

 

Slámový substrát: Drcenou slámu smíchejte s trochou pilin nebo kukuřičných vřeten.

 

Houba začíná plodit zhruba po měsíci pěstování, někdy i dříve. Plodnice se sbírají průběžně. Mohou se zpracovávat čerstvé nebo se suší.

 

Boltcovitka připomíná tvarem lidské ucho

 

Jidášovo ucho v kuchyni

Tato houba je velice oblíbená zejména v čínské kuchyni, ozvláštnit však může i spoustu jiných jídel. Sušené houby je třeba 20 minut povařit, čersvým stačí kratší doba, oboje je však dobré nechat je alespoň 1 hodinu stát ve studené vodě. Vývar lze použít při přípravě omáček nebo jako čaj. Sušením houba získá černou barvu, což můžete při přípravě jídel využít k vystvoření kontrastu.

 

Jidášovo ucho lze použít při přípravě masa a zeleniny, vhodné je také do polévek, omáček a rizota. Na dvě porce jídla je doporučována jedna plná hrst plodnic. 


 

Polévka s Jidášovým uchem

Budeme potřebovat 0,5 l kuřecího vývaru, 100 g čínského zelí, 4 g sušeného Jidášova ucha, 2 vejce, vegetu, sůl.

 

Jidášovo ucho dopředu necháme namočit - hodinu předem přelejeme horkou vodou a necháme nasávat. Potom je nakrájíme na drobné nudličky, stejně jako čínské zelí. Obojí povaříme ve vývaru. Ke konci přidáme vejce, vegetu a sůl.

 

Kuřecí maso na asijský způsobSušené jidášovy uši jsou černé houby.

Budeme potřebovat kuřecí maso, sójovou omáčku, cibuli, Jidášovo ucho, bambusové výhonky, vývar nebo bujón.

 

Nadrobno nakrájené kousky kuřecího masa opečeme na pánvi. Přidáme k nim sójovou omáčkua případně další koření dle chuti.  Jidášovo ucho (opět dopředu namočené nebo povařené) a cibuli také nakrájíme a spolu s bambusovými výhonky přidáme k masu. Podlejeme vývarem nebo vodou s bujónem. Nechte krátce přejít varem a je hotovo. Podáváme s rýží.

 

Celerový salát s Jidášovým uchem 

Budeme potřebovat 400 g celeru, 50 g Jidášova ucha, 50 g papriky, šťávu z citronu, bobkový list, cukr, ocet, červený olej a sůl.

 

Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do osolené vody spolu se 2 bobkovými listy a citonovou šťávou. Jidášovo ucho opět dopředu nechte nasát vodu a krátce povařte. Spolu se spařenými paprikami nakrájíme i Jidášovo ucho na tenké nudličky. Necháme vychladnout a vše smícháme. Podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr a červený olej, můžeme přidat i malé množství celerového vývaru.


od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích