Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Provensálské koření

Zvěřejněno 2013-09-11

  • Provensálské koření

Provensálské koření je zdravým dochucovadlem slaných pokrmů jako jsou ryby, různé druhy masa, dušená zelenina a saláty. Jeho chuť nejvíce vynikne v kombinaci s olivovým olejem.

 

Jméno tohoto koření pochází z Francie, z oblasti Provance. Připravuje se v mnoha variantách, základem však většinou zůstává majránka, bazalka, tymián, rozmarýn a levandule. Často je přidávána i dobromysl (oregáno), saturejka, libeček, kerblík, šalvěj nebo estragon. Jeho chuť může ještě více ozvláštnit přidání fenyklu nebo dokonce máty.

 Pojďme se tedy podívat na několik osvědčených receptur provensálského koření...

 

 

 

Jak vyrobit provensálské koření

 

Výroba koření není nijak náročná. Stačí nasušené a nadcené  bylinky a smíchat je ve správném poměru. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete použít vlastnoručně vypěstované bylinky, u kterých máte záruku "bio" kvality. Také Květy levandule jsou přísadou provensálského koření.bývají podstatně více aromatické než už kupované směsi, které leží na pultu už nějakou tu dobu.

 

 

Provensálské koření z Vámi vlastnoručně vypěstovaných bylinek je i velmi milý dárek pro každou ženu. V plátěném pytlíčku s popiskem a snítkou bylinek udělá skvělý dojem.

 

 

tip pro použití provensálského kořeníPokud nemáte zahradu, je možné bylinky pěstovat i v tuhlících a květináčích za okny. Jsou nenáročné na vláhu i živiny, vypadají velmi hezky a navíc krásně provoní vzduch.

 

 

 

Klasická směs, která se nejčastěji prodává v obchodech, se skládá z tymiánu, majoránky nebo dobromyslu, saturejky, rozmarýnu a levanule. Všechny přísady musí být nadrceny na přibližně stejnou hrubost.

 

 


Budeme potřebovat:

4 lžíce tymiánu

3 lžíce majoránky nebo dobromyslu

1 lžíci rozmarýnu

1 lžíci saturejky

0,5 - 1 lžíci levandule (dle chuti, lze ji vynechat)

 

Všechny ingredience dokonale promísíme a je hotovo. Koření je nejlepší skladovat ve tmě v utěsněných skleněných nádobách, aby nevyprchávalo aroma. 

 

 

 

Pokud máte rádi nové chutě a experimenty, doporučujeme vyzkoušet i jiné varianty složení provensálského koření.

 

 

Fenyklová semena jsou součástí některých druhů provensálského koření.Fenyklové provensálské koření:


3 lžíce majoránky

3 lžíce tymiánu

3 lžíce saturejky

1 lžíce rozmarýnu

1 lžíce bazalky

1/2 lžíce šalvěje

1/2 lžíce fenyklu (semena)

 

 

Fenykl má velmi výraznou chuť, proto s tímto kořením zacházejte opatrněji. Velmi dobře se hodí do rybích polévek a dušeného masa.

 

 

 

 

Variace s pomerančovou kůrou

Složení:

 

1 lžíce bazalky

1 lžíce majoránky

1 lžíce saturejky

1 lžíce tymiánu

2 lžičky pomerančové kůry

1 lžička vavřínu (bobkový list)

1 lžička fenyklu

2 lžičky levandule

špetka bílého pepře

 

Pomerančová kůra a pepř dodávají směsi exotičtější chuť.

 

 

 

Kerblík je jednou z přísad provensálského koření.

 

Provensálské koření s kerblíkem a mátou

 Složení:

 

 

4 lžíce tymiánu

3 lžíce majoránky

3 lžíce saturejky

1 lžíce estragonu

1 lžíce bazalky

1 lžíce fenyklu (pro zjemnění chuti můžete i vynechat)

1 lžíce kerblíku

1 lžíce máty

1 lžíce levandule


 

Toto koření se skvěle hodí například k ochucení kuřete.

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Související produkty

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích