Akční cena!

Aktuálně nejsou žádné slevy

AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Kustovnice - tajemství dlouhověkosti z Číny

Zvěřejněno 2013-09-11

  • Kustovnice - tajemství dlouhověkosti z Číny

Kustovnice čínská (lat. Lycium chinese) je keř z čeledi lilkovitých (lat. Solanaceae) rostlin. Plody kustovnice, stejně jako celý keř, jsou známé také jako „Wolfberry“ či „Goji berry“. Kustovnice pochází z Asie, nejvíce je rozšířena v jižních částech Číny. Zde roste v úrodné půdě himalájských podhůří. Není proto divu, že se plody staly jednou z oblíbených bylin používaných v tradiční čínské medicíně. Číňané blahodárné účinky kustovnice znají již velmi dlouhou dobu a dokáží je náležitě využít. U nás roste kustovnice cizí (lat. Lycium barbarum), která se často vysazuje do živých plotů. Zplaněle roste kolem kolejových tratí. Bohužel tento druh nemá takové blahodárné účinky jako kustovnice čínská.

 

 

 

Jak ten zázrak z Číny vypadá?

Keře kustovnice čínské mohou dorůst do výšky až 3 metry. Listy jsou vejčitého až kopinatého tvaru s délkou okolo 7 cm. Květy kustovnice mají fialovou barvu, vykvétají od června do září. Plody, pro něž se kustovnice nejčastěji pěstuje, jsou oranžovočervené podlouhlé bobule, dlouhé cca 1 –2 cm, které dozrávají od srpna až do října, vždy záleží na aktuálním vývoji počasí.

 

 

 


květ kustovnice čínské

 

 

 

Pěstování kustovnice čínské

Pěstování keřů kustovnice goji není vůbec složité. Předností je plná mrazuvzdornost v našich podmínkách, takže odpadají starosti se správným zimováním. Je možné pěstovat pouze jednu rostlinu, protože květy jsou oboupohlavní a jsou tedy samosprašné. Na kvalitu půdy není kustovnice příliš náročná, dokáže zdárně růst i v chudých půdách. Samozřejmě při zasazení do kvalitní výživné půdy bude růst lépe a odvděčí se větším množstvím plodů. Ideální je lehká písčito-hlinitá půda. Kustovnici čínskou zasaďte na teplejší slunné stanoviště. Při sázení nezapomeňte, že jednotlivé větve kustovnice se rozrůstají do šířky, takže v okolí keře nechejte dostatek místa. Abyste omezili růst plevelů pod převislými větvemi, můžete okolí kmínku obsypat mulčovací kůrou. Keřík kustovnice goji lze tvarovat, takže z něj můžete vytvořit i pěknou dominantu své zahrady.  Do podoby stromku je nutné začít keřík kustovnice tvarovat co nejdříve. Základem pro tvarování je výběr 3 – 5 kolem kmene rovnoměrně rostlých větví. Tyto větve vytvoří základ budoucí koruny. Seříznutí vybraných větví na délku cca 10 –20 cm podpoří další větvení. Zkráceníme větví dojde k dočasné absenci plodů na těchto větvích, proto se nechává několik nezkrácených větví, na nichž plody dozrají. V dalším roce pěstování je vhodné vybrat nejsilnější výhon, který bude prodloužením kmene. Tento výhon mírně zkraťte. Plody budou vyrůstat na postranních větvích, kterých je vhodné ponechat 4 – 5. Ostatní výhony odstřihněte, aby se rostlina zbytečně nevysilovala. V dalších letech tvarování je postup totožný.

 

 

 

Vliv kustovnice čínské na zdraví

Plody kustovnice čínské mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Jsou dokonce považovány za rostlinu prodlužující život a zpomalující stárnutí. Využívají se všechny části rostliny od kořenů, kůry, listů až po nejčastěji využívané plody. Plody kustovnice čínské obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Zastoupen je vitamín C, ze skupiny B jsou to vitamín B1, B2, B6 a E. Nezanedbatelný je i obsah aminokyselin, kterých je dokonce 18 druhů a 21 druhů stopových prvků, jsou to například železo, vápník, selen a fosfor. Plody kustovnice jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Navíc jsou silnými antioxidanty, které dokáží neutralizovat volné radikály, čímž se zabraňuje poškozování buněk a stárnutí organismu. Konzumace plodů kustovnice posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a zlepšuje zrak. Kustovnici ocení zejména muži středního věku, protože působí jako afrodiziakum. Konzumací plodů kustovnice je možné urychlit léčbu kašle i snížit riziko rakoviny. Pitím čaje z plodů kustovnice podpoříte zdravou funkci jater a ledvin, dochází také ke stimulaci tvorby bílých a červených krvinek. Lidé mající závratě a trpící hučením v uších mohou kustovnici užívat ke zmírnění svých obtíží.

 

 

 

 plody kustovnice

 

 

 

 

Jak plody kustovnice upravovat?

Plody kustovnice čínské je možné konzumovat v syrovém i sušeném stavu. Jejich chuť je sladko-kyselá. Nejvíce se podobá brusinkám, jablkům a šípkům. Plody kustovnice lze použít stejně jako hrozinky při přípravě sladkých jídel. Často se míchají s cereáliemi a jí se spolu s jogurtem. Chutnou svačinu vytvoříte smícháním ovesných vloček, kustovnice, oříšků, mandlí, rozinek. Pro oslazení je nejzdravější přírodní třtinový cukr. Kustovnice se však dá upéct i s kuřetem a dalšími masy.

 

 

Jaké množství plodů kustovnice je možné konzumovat?

Přestože se jedná o téměř zázračnou rostlinu, je vhodné plody kustovnice konzumovat s mírou. Nežádoucí účinky z předávkování sice nebyly potvrzeny, ale u citlivějších jedinců může dojít k problémům se zažíváním. Větší množství kustovnice by se nemělo jíst před spaním, protože by to mohlo zapříčinit nespavost. Přiměřenou dávkou pro dospělé, která zajistí dostatečný přísun vitamínů a minerálů jsou cca dvě hrsti čerstvých bobulí. Děti starší deseti let mohou sníst denně stejné množství. Mladším dětem bude stačit poloviční dávka – tj. jedna hrstka čerstvých bobulí. Plody kustovnice nedávejte dětem mladším než rok a půl. Příznivé účinky kustovnice jsou většinou patrné po již několika týdnech užívání.

 

 

 

goji na talíři

 

 

 

 

Něco na zub s kustovnicí


Jablečný dezert - pro 4 mlsné jazýčky si připravte

50 g sušených plodů kustovnice

75 dkg jablek

1 vanilkový pudink

1 kelímek smetany ke šlehání

dětské piškoty

skořici                  

citrónovou kůru

třtinový cukr (popř. cukr)

 


Jak se jablečný dezert připravuje?

Nejdříve oloupejte jablka, rozkrájejte je a zbavte je jader, potom je společně se skořicí a citrónovou kůrou uvařte do změknutí. Podle chuti přidejte cukr. Po uvaření z jablek slijte přebytečnou šťávu. Šťávu nevylévejte, ba naopak, nechejte ji vychladnout, použijete ji místo mléka pro přípravu pudinku.  Pudink připravte obvyklým způsobem, akorát místo mléka použijte připravenou šťávu. Do pudinku přidejte uvařená jablka a kustovnici a ještě krátce povařte. Hotový pudink vlijte do misek vyložených piškoty. Pochoutku můžete ozdobit šlehačkou, pár plody kustovnice a lístky máty. Pokrm přece musí dobře chutnat i vypadat.

 

Dobrou chuť!  :)


od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem

Košík  

Žádné produkty

0 Kč Poštovné
0 Kč Celkem

Košík Objednávka

Hledej v článcích