AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Jitrocel kopinatý a jeho využití

Zvěřejněno 2013-09-10

  • Jitrocel kopinatý a jeho využití

Využití jitrocelu kopinatého

Jitrocel kopinatý (lat. Plantago laceolata) je vytrvalá bylina, která vyrůstá z krátkého oddenku růžice přízemních listů. Listy jsou dlouze kopinaté s rovnoběžnými žilkamami, dolú pozvolna zúžené v dlouhý, často huňatý řapík. Jitrocel kvete od května do září. Plod je vejčitá tobolka obsahující dvě poměrně velká semena. Exituje také Jitrocel větší, Jitrocel prostřední a Indický jitrocel.

 

Jitrocel hojně roste v Evropě a v Asii na lukách, mezích, polních cestách, příkopech, náspech a ve světlých lesích, ale také i jako plevel v zahradách a na polích, především v jetelištích. Jitrocel se také pěstuje pro farmaceutické účely. Sbírají se listy od května do srpna. Květonosné lodyhy se odstraňují, listy se rychle suší v tenkých vrstvách ve stínu nebo při umělé teplotě do 50 C, aby neztratily zelenou barvu.

 

Jitrocel kopinatý

 

Použití jitrocele v kosmetice

Droga jitrocele obsahuje slizy, třísloviny a glykosid aukubin. Na lidský organismus účinkuje zřejmě celý komplex těchto látek. Nejčastěji si můžeme doma sami připravit jitrocelový nálev a to tak, že 50 g drogy přelijeme 0,5 l teplé vody a necháme 30 minut vyluhovat a smícháme se stejným dílem zředěného lihu. Tento nálev slouží jako výborná pleťová voda na nečistou uhrovitou pleť nebo při akné. Rozdrcené čerstvé listy se mohou přidávat do bylinných pleťových masek.

 

 

 

 

 

 

 

 

jirocel kopinatý

Využití jitrocele v lékařství

Lidové léčitelství a do určité míry i oficiální medicína považují jitrocelové listy za velmi účinné. Vnitřně se využívají ve formě sirupů, kapek a čajů proti zánětům horních cest dýchacích, proti kašli i jako střevní regulátor. Zevně se doporučuje přikládat výluh z listů nebo přímo dobře oprané listy na rány, které se pak dobře hojí. Ošetřují se jím také otoky, např. bodnutí hnyzem.

 

 

 

 

 

 


od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem